Kde inspekce rozdala vysoké pokuty za nekvalitní paliva? V síti uvízla i velká jména

Ilustrační foto.
ČOI rozdala další pokuty za nekvalitní paliva. Jedna čerpací stanice se v přehledu objevila nově, trojici pak byly potvrzené pokuty udělené už dříve (ilustrační foto).
170 tisíc korun musí zaplatit Union Road, protože vzorek nafty odebraný na jeho čerpací stanici ve Svitavách-Lánech měl výrazně nižší bod vzplanutí, než určuje norma (ilustrační foto).
Potvrzená pak byla pokuta 250 tisíc korun pro čerpací stanici Orlen v Třeboni, kde se jako problematické ukázaly hned dva odebrané vzorky CNG (ilustrační foto).
Prodávaný stlačený zemní plyn měl u obou odebraných vzorků více vody, než povolují normy. Zobrazit 7 fotografií
Foto: Eva Srpová
Jan Matoušek Jan Matoušek
před 2 hodinami
Česká obchodní inspekce opět rozdávala pokuty za nekvalitní paliva. V jednom případě uložila pokutu novou, ve třech případech pak byla potvrzena předchozí rozhodnutí. Statisícové pokuty za nejakostní paliva přitom dostaly i dvě velké čerpací stanice - Orlen v Třeboni a RoBiN Oil v Motole.

Nově vyměřila Česká obchodní inspekce (ČOI) pokutu Čerpací stanici T a M, kterou ve Svitavách-Lánech provozuje Union Road. Zaplatit má 170 tisíc korun kvůli tomu, že její nafta nevyhověla v ukazateli "bod vzplanutí". "V ukazateli bod vzplanutí byla zjištěna hodnota 29,5 °C, kdy tato nedosahuje minimální hodnoty, která je při zahrnutí nejistoty měření dle ČSN stanovena na 53 °C," píše se v rozhodnutí na stránkách inspekce.

Web Kverulant.org, který pravidelně na pokuty čerpacím stanicím udělené ČOI upozorňuje, vysvětluje, že ke smíchání benzinu a nafty, což způsobuje nízký bod vzplanutí, může dojít "nejčastěji při přepravě nafty v cisterně, v níž zůstal zbytek benzinu. Méně často při smísení obou paliv omylným stočením benzinu do nafty".

Zároveň došlo také k potvrzení tří už dříve udělených pokut. Tu nejvyšší si vysloužila firma Orlen Unipetrol, protože na své čerpací stanici v Třeboni prodávala nekvalitní CNG. Zaplatit má 250 tisíc korun, kontrola přitom proběhla loni v srpnu.

Prodávaný stlačený zemní plyn měl u obou odebraných vzorků více vody, než povolují normy. V prvním případě to bylo 125 mg/kg, ve druhém odebraném o tři dny později 87 mg/kg. Maximální povolená hodnota je přitom 23 mg/kg.

RoBiN Oil na své čerpací stanici na Plzeňské ulici v Praze-Motole měl u vzorku Naturalu 95 odebraného letos počátkem ledna problém s obsahem etanolu a celkovým obsahem kyslíku. V prvním ukazateli byla zjištěna hodnota 6,7 procenta, povolená je ale maximálně 5,21 procenta, ve druhém ukazateli "celkový obsah kyslíku" pak byla zjištěná hodnota 2,92 procenta, přičemž povolené maximum je 2,81 procenta.

Za obě pochybení dostal provozovatel čerpací stanice pokutu 150 tisíc korun. Jak také upozorňuje Kverulant, zvýšený obsah kyslíku znamená sníženou výhřevnost paliva.

Nejnižší pokutu potvrdila ČOI Rapid Oilu, který na čerpací stanici Rapid ve Vysokých Popovicích prodával Natural 95, který nevyhověl v ukazateli "konec destilace". "Zjištěná hodnota činila 224,5 ˚C, (…) zatímco příslušná hodnota měření dle ČSN má činit maximálně 214,0 ˚C," píše ČOI. Způsobit to může nejčastěji příměs motorové nafty. Za to dostal provozovatel pokutu 70 tisíc korun. Vzorek byl přitom odebrán už loni v říjnu.

Celkově se podle sledování dat webu Kverulant.org v roce 2024 výrazně zhoršila kvalita pohonných hmot na čerpacích stanicích. "Zatímco v roce 2023 nevyhovělo kvalitativním požadavkům pouze 0,4 % vzorků, letos se tento podíl zvýšil na 1,7 %. Tento negativní trend je spojen s navýšením obsahu biosložky v benzinu, což má za následek nejen snížení výhřevnosti paliva, ale i vyšší spotřebu a potenciální poškození motorů starších vozidel," informuje web, který dává dohromady mapu problematických čerpacích stanic.

Mohlo by se vám líbit:

Spotlight Aktuálně.cz - Bohumil Pečinka | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy