Co jste chtěli vědět o svodidlech, ale báli jste se zeptat. Víte, odkdy se používají?

Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 12. 2019 6:02
Svodidla. Bezpečnostní prvek, se kterým se řidiči setkávají na silnicích a dálnicích denně. Jejich účelem je zachytit vozidlo, nad kterým řidič ztratí kontrolu, a zabránit tak například vyjetí ze silnice, nárazu do pevné překážky nebo vjetí do protisměru. Víte však, kolik kilometrů jich vlastně v Česku je nebo kdy se začala používat? Zjišťovali jsme zajímavosti o svodidlech.
Foto: BMW

Motorkářská svodidla

Vedle výše zmíněných svodidel existují i speciální svodidla pro motorkáře. "Jejich rozdíl vůči klasickým svodidlům je ten, že prostor mezi zemí a svodnicí je zakryt plechovou svodnicí proti podjetí motocyklu," vysvětlil Jan Studecký. Na tato svodidla není možné narazit na dálnicích, a to proto, že riziko pádu motorkáře a jeho následného kontaktu se svodidlem je tam minimální.

Z toho lze také určit, kde se svodidla pro motorkáře používají - je to především v místech s velkým provozem motocyklistů, kde je zvýšené riziko jejich pádu.

Jejich nepoužívání na dálnici má pak ještě jeden důvod. "Svodidlo s úrovní zadržení, která je v Česku požadována do středního dělicího pásu, případně i na krajnice, se v kombinaci se svodnicí pro motocykly nenabízí," doplnil mluvčí ŘSD.

 

Právě se děje

Další zprávy