Rychlost supersportů v rodinném balení. Splašená kombi proslavilo Audi, má je i Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 7. 2019 6:02
Nabídka ostrých hatchbacků a SUV je v současné době široká, naproti tomu sportovní kombi jsou úzce profilovanou skupinou automobilů. Přitom spojení praktické karoserie a silného motoru je na první pohled zajímavou kombinací. V těchto dnech navíc slaví jeden ze symbolů této třídy 25 let od svého vzniku. V galerii si proto můžete připomenout nejen Audi RS2 Avant, ale i některé další "splašené" kombíky z minulosti i současnosti.
Foto: Výrobci

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - Legenda s batohem

Průřez zajímavými ostrými kombíky japonské produkce by vydal na samostatný článek. Za všechny zmiňme alespoň ten nejspíše nejznámější. Jde o Lancer Evo deváté generace, který se jako kombi nabízel jen asi rok a jen v Japonsku. K dispozici byla verze s manuální i automatickou převodovkou. Pod kapotou samozřejmě nechybí přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec, poháněná jsou stejně jako u sedanu všechna kola.

Zatímco verze GT s manuálem má 206 kW, provedení GT-A s automatem disponuje jen 200 kW, protože má například menší turbodmychadlo. Britský magazín Evo, který v roce 2005 auto testoval tvrdí, že verze GT zrychluje z 0 na 100 km/h, dle vlastních měření, za 4,8 vteřiny. Vznikla dále i třetí verze MR s upraveným podvozkem či vzhledem. Podle oficiálních údajů značky vzniklo jen 2500 kusů praktického Lanceru Evo. 

 

Právě se děje

Další zprávy