Slabikář dobíjení. Co musíte znát, aby vás život s elektromobilem neděsil?

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 7. 2020 6:04
V prvním díle našeho seriálu o elektromobilech jsme probrali, jaký vybrat a pro koho se takové auto hodí. Nyní přišla chvíle na základní pojmy, které byste měli znát, když už se pro něj rozhodnete. Všechny se týkají toho nejdůležitějšího, dobíjení: ať už je pomalé nebo rychlé, doma nebo na veřejné dobíječce.
Foto: Martin Přibyl

Dobíjecí čip nebo aplikace

Na rozdíl od tankování, které zaplatíte běžně platební kartou nebo hotovostí, se za dobíjení elektroauta platí pomocí nejrůznějších aplikací nebo čipových karet. Ty může vydávat přímo provozovatel konkrétní sítě dobíjecích stanic, např. E.ON nebo ČEZ. Takové karty ale většinou nefungují na stanicích jiných provozovatelů. To by měl řešit tzv. roaming, ať už na národní nebo evropské úrovni. Nabíjet na stanicích různých provozovatelů dnes umožňují nejrůznější aplikace třetích stran, např. Plugsurfing, podobná řešení pak připravují i zástupci automobilek. V takovém případě ale elektromobilista běžně zaplatí více než s kartou konkrétního provozovatele stanice.

Na většině českých stanic dá zaplatit rovněž pomocí mobilu s čtečkou QR kódů na internetové platební bráně debetní (nebo kreditní) kartou. V případě dobíjecího čipu se většinou platí v rámci měsíčního zúčtování. Problematice dobíjení na cestách se budeme věnovat v jednom z dalších dílů našeho seriálu.

 

Právě se děje

Další zprávy