Škola ohleduplnosti: Deset věcí, kterými se navzájem štvou řidiči a cyklisté

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 8. 2019 6:03
Šofér a cyklista spolu častou vedou souboj o to, kdo bude v práci rychleji, o to, komu bude patřit silnice. Nejzákladnějším pravidlem společného soužití na pozemních komunikacích je ale to, aby se navzájem respektovali a byli si vědomi zranitelnosti jednoho i slepých úhlů druhého. Bez dobrých způsobů to ale nepůjde. V deseti bodech přinášíme základní prohřešky proti pravidlům slušného silničního vychování.
Foto: Wikipedia/Frisky007

2. Jízda po silnici tam, kde je zřízena cyklostezka

Cyklista se sice má podle pravidel pohybovat po pravém okraji vozovky (a ne po chodníku). Jakmile je ale na místě zřízen vyhrazený cyklopruh, nebo na chodníku cyklostezka (buď přímo a pouze pro cyklisty nebo i pro pěší v podobě stezky pro chodce a cyklisty), je povinen jej, resp. ji použít a na silnici společně s auty se v takovém případě pohybovat nesmí. 

Řada cyklistů však cyklostezky ignoruje, často se jedná o ty, kteří vyznávají rychlejší jízdu, porušují tak ale pravidla. Značka označující stezku pro cyklisty je modrá, tedy příkazová a podobně jako přikázaný směr jízdy přikazuje k jízdě na kole využít cyklostezku. Ty bývají ostatně často zřízeny v místech, kde je vysoká intenzita automobilové dopravy, a cyklisté se tak jízdou po silnici vystavují zbytečnému riziku.

 

Právě se děje

Další zprávy