Škola ohleduplnosti: Deset věcí, kterými se navzájem štvou řidiči a cyklisté

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 8. 2019 6:03
Šofér a cyklista spolu častou vedou souboj o to, kdo bude v práci rychleji, o to, komu bude patřit silnice. Nejzákladnějším pravidlem společného soužití na pozemních komunikacích je ale to, aby se navzájem respektovali a byli si vědomi zranitelnosti jednoho i slepých úhlů druhého. Bez dobrých způsobů to ale nepůjde. V deseti bodech přinášíme základní prohřešky proti pravidlům slušného silničního vychování.
Foto: Tomáš Kunc

5. Nedávají přednost

Cyklistu zákon chápe jako řidiče nemotorového vozidla a pro takového platí naprosto stejná pravidla o přednosti v jízdě jako pro šoféra v autě. Je na konci ulice značka "Dej přednost v jízdě", nebo stopka? Měl by ji stejně respektovat.

Cyklista dává přednost i před přejezdem pro cyklisty, tedy místem, kde cyklostezka kříží vozovku. "Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích," píše se doslova v zákoně.

Na přechodu pro chodce už cyklista "absolutní" přednost nemá vůbec a neměl by po něm na kole jet. Právo na to, aby auta zastavila a pustila ho, získá jen v případě, že z kola sesedne a stane se z něj chodec vedoucí kolo. 

 

Právě se děje

Další zprávy