Škola ohleduplnosti: Deset věcí, kterými se navzájem štvou řidiči a cyklisté

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 8. 2019 6:03
Šofér a cyklista spolu častou vedou souboj o to, kdo bude v práci rychleji, o to, komu bude patřit silnice. Nejzákladnějším pravidlem společného soužití na pozemních komunikacích je ale to, aby se navzájem respektovali a byli si vědomi zranitelnosti jednoho i slepých úhlů druhého. Bez dobrých způsobů to ale nepůjde. V deseti bodech přinášíme základní prohřešky proti pravidlům slušného silničního vychování.
Foto: Shutterstock

1. Předjíždění s příliš malým bočním odstupem

Příliš těsné předjíždění je ze strany řidiče vůči cyklistovi jasným projevem hulvátství. Přitom si stačí uvědomit, že člověk na jízdním kole není chráněn vrstvou plechů, je jen na něm, aby udržel rovnováhu, snadno zavrávorá, musí se nečekaně vyhnout překážce na krajnici nebo prostě zavlaje kvůli poryvu větru. "Například ve Francii mají uzákoněno, že řidič musí při přejíždění cyklisty dodržet ve městě bezpečný boční odstup jednoho metru, mimo město dokonce metr a půl," připomíná odborník na bezpečnost silničního provozu Roman Budský z Platformy Vize 0. Není od věci se podobným pravidlem řídit i v Česku.

Neměli bychom ale také zapomínat na to, že slušně by se v tomto případě měli chovat i cyklisté. Podle zákona mají po kraji vozovky jet za sebou. To je jenom logické, tři kolaře vedle sebe řidič jen těžko předjede s bezpečným odstupem, aniž by kvůli tomu sám spadl do příkopu u cesty.

 

Právě se děje

Další zprávy