Škola ohleduplnosti: Deset věcí, kterými se navzájem štvou řidiči a cyklisté

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 8. 2019 6:03
Šofér a cyklista spolu častou vedou souboj o to, kdo bude v práci rychleji, o to, komu bude patřit silnice. Nejzákladnějším pravidlem společného soužití na pozemních komunikacích je ale to, aby se navzájem respektovali a byli si vědomi zranitelnosti jednoho i slepých úhlů druhého. Bez dobrých způsobů to ale nepůjde. V deseti bodech přinášíme základní prohřešky proti pravidlům slušného silničního vychování.
Foto: iStock

3. Neblikají/neukazují

V tomto jsou cyklisté i řidiči motorových vozidel namočeni naprosto stejně. Při jakékoli změně směru by správně měli dávat znamení o tom, že tak činí. Řidiči blinkrem po celou dobu manévru, cyklisté rukou před jeho zahájením. Jen tak budou všichni (včetně chodců) vědět, co ten či onen právě zamýšlí.

Cyklisté, dejte pozor, když víte, že před vámi auto odbočuje vpravo. Raději za ním zpomalte, pohledem přes rameno si zkontrolujte, že můžete, a objeďte ho zleva. Ve všech případech (a nejen při odbočování, ale i předjíždění) je nutné si uvědomit, že auto má slepé úhly, v nichž se šoférovi cyklista schová. Zapomínat by na to neměla ani jedna strana.

 

Právě se děje

Další zprávy