Dubnová inflace překvapila trh. Zrychlila kvůli potravinám, míní analytici

ČTK ČTK
13. 5. 2024 10:44
Dubnová inflace překvapila trh. Zrychlila kvůli potravinám, míní analytici

Dubnová meziroční inflace 2,9 procenta překvapila finanční trh, analytici ji čekali v blízkosti 2,4 procenta. Za výraznějším než očekávaným zrychlením z březnových dvou procent podle nich stálo především zdražení potravin.

Nečekají však, že by se vracela inflační vlna z předchozích dvou let, v nadcházejících měsících bude podle analytiků inflace stagnovat kolem dubnové úrovně. Vývoj spotřebitelských cen ale zřejmě povede Českou národní banku (ČNB) ke zpomalení tempa snižování úrokových sazeb, soudí experti.

"Za překvapením stál z našeho pohledu především daleko svižnější růst cen potravin, za kterým stály zejména ceny masa, mléčných výrobků a zeleniny," řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Upozornil, že ve srovnání s březnem potraviny zdražily o 1,7 procenta.

"Vyplnil se dříve avizovaný rizikový scénář, že prodejci po Velikonocích ceny zvýší, přitom právě ceny potravin hrály od začátku roku důležitou roli v poklesu inflace," komentoval vývoj cen potravin hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Upozornil, že celková meziměsíční inflace v dubnu byla 0,7 procenta, což je o půl procentního bodu víc, než dlouhodobý průměr.

 

Právě se děje

Další zprávy