Nej(ne)spolehlivější motory od Škodovky. Poradíme, jaký vybrat a jakému se vyhnout

Tomáš Starý
6. 8. 2019 6:02
Vozy značky Škoda jsou na našem trhu nejprodávanější a platí to nejen u nových aut, ale také u ojetin. Obecně platí i za ty spolehlivé, nabídka motorů však je široká, ne všechny nabízené verze slibují zájemci o ojetinu relativně bezproblémový provoz. Pojďte se podívat na ty nejspolehlivější pohonné jednotky. Upozorníme ale také na motory, kterým je lepší se vyhnout.
Foto: Škoda Auto

1.2 a 1.4 TSI (EA 211)

Poslední generace maloobjemových čtyřválců 1,2 a 1,4 l, která se dostala především do Octavie třetí generace, jsou velice povedené motory a z řidičského pohledu se jedná určitě o příjemnější motorizaci než pozdější tříválec 1.0 TSI. Poznáte je podle řemenových rozvodů, i když ani poslední řetězová 1.2 TSI (viz předchozí snímek) nebyla vůbec špatná. Běžným motoristům naprosto stačí dvanáctistovka i do Octavie, čtrnáctistovka už poskytuje velmi pěknou dynamiku.

Počáteční problémy se spotřebou oleje a pár dalších drobností se podařilo vyřešit v zárukách a během servisních akcí, takže dnes byste na trhu neměli narazit na problémový kus. Pohlídejte si servisní historii a hledejte auto s českým původem. Do servisu jezděte každý rok nebo po 15 000 km, tankujte kvalitní benzin a je šance, že tyhle motory celou Octavii přežijí. Naprosto skvělá je dvanáctistovka 1.2 TSI EA 211 také v Rapidu a Fabii.

Na dalších snímcích se zaměříme na motory, jimž byste se u škodovek měli vyhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy