Jak velký skok udělala nová Škoda Octavia? Detailně jsme ji porovnali s předchůdcem

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 11. 2019 6:02
Nejlepší Octavia všech dob. Přesně tak označuje čtvrtou generaci stěžejního modelu Škoda její šéf Bernhard Maier. A při pohledu na zcela jiný design exteriéru i interiéru nebo možnosti konektivity a asistenčních systémů se vlastně tomuto prohlášení ani nelze divit. Přesto jsme novinku, alespoň na papíře, postavili bok po boku s dosluhujícím předchůdcem. Jak moc vyniknou změny nové generace?
Foto: Škoda Auto

Nové výbavové prvky

Třetí Škoda Octavia, tím spíše po modernizaci v roce 2017, rozhodně nebyla, co se týká výbavových prvků, chudým příbuzným. Přesto se čtvrtá generace dočkala detailů, které předchůdce neměl.

Začít můžeme u třízónové klimatizace, u končícího provedení bylo maximem foukání odlišně teplého vzduchu ve dvou zónách. Další novinkou jsou ergonomická sedadla, která mají ve vrcholném provedení německý ortopedický certifikát AGR a také ventilaci. Ta je, spolu s masážní funkcí všech typů ergonomických sedaček, taktéž novinkou. Liftback dostane možnost elektrického zavírání kufru, doposud byla tato funkce vyhrazena kombíku. Bezklíčkový systém KESSY bude otevírat všechny čtyři dveře a do výbavy se standardně nastěhovala elektromechanická parkovací brzda.

Dost možná nejzásadnějším novým výbavovým prvkem je však head-up displej. Ten promítá na čelní sklo provozní informace - například rychlost či pokyny z navigace. Jde přitom o prvek, který nejenže nikdy neměla Octavia, ale neměla jej ani žádná jiná škodovka.

Konektivita, zmiňovaná už na předchozí kartě, je potom podtržena až pěti USB konektory. Podobně jako u Scaly či Kamiqu jde ale o typ USB-C, který většina telefonů nepodporuje. Proto bude nutné pořídit redukci či jiný kabel. Vzadu může být vedle dvou konektorů i klasická 230V zásuvka. Bezdrátové dobíjení mobilů bylo k dispozici už u končícího provedení.

 

Právě se děje

Další zprávy