Jak velký skok udělala nová Škoda Octavia? Detailně jsme ji porovnali s předchůdcem

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 11. 2019 6:02
Nejlepší Octavia všech dob. Přesně tak označuje čtvrtou generaci stěžejního modelu Škoda její šéf Bernhard Maier. A při pohledu na zcela jiný design exteriéru i interiéru nebo možnosti konektivity a asistenčních systémů se vlastně tomuto prohlášení ani nelze divit. Přesto jsme novinku, alespoň na papíře, postavili bok po boku s dosluhujícím předchůdcem. Jak moc vyniknou změny nové generace?
Foto: Škoda Auto

Výraznou proměnou prošel také exteriér vozu. Doba čtyř světel vpředu je pryč, novinka má zase reflektory jednodílné, přesto ve verzi Matrix LED rozdělené zdánlivě prostřednictvím použité optiky. Právě světla Matrix LED jsou další novinkou - reflektory mají modul pro dálková i potkávací světla, přičemž každý modul se skládá z 22 nezávisle ovládaných diod. Elektronika zajistí, že světla neoslní protijedoucí řidiče, k dispozici jsou i různé režimy pro jízdní situace či povětrnostní podmínky.

Foto: Škoda Auto

Mimochodem standardem budou klasická plně diodová světla vpředu i vzadu. Diodové jsou i mlhovky, čili na žárovky v Mladé Boleslavi téměř kompletně zanevřeli. To je oproti končícímu provedení posun. To mělo diody standardně až od třetího výbavového stupně, v základu byly klasické halogeny. Zachován byl naopak prolis v kapotě zakončený logem, nová je potom čelní maska více odpovídající současnému stylu okřídleného šípu. Nárazník novinky pro změnu kopíruje Superb.

Foto: Škoda Auto

Zadní partie prošly také výraznou proměnou. Pryč je logo okřídleného šípu, místo něj je nápis "Škoda". Světla nejsou orientovaná na výšku, ale na šířku. Nechybí dynamické blinkry a samozřejmě svícení diodami. Co naopak nová Octavia pozbyla, to je typické C, které se ve skupinových světlometech objevovalo dlouhodobě.

Foto: Škoda Auto

Také tvarování víka kufru se změnilo, například kolem registrační značky není tolik zlomů. Vůbec poprvé bude také standardní Octavia moci mít 19palcová litá kola, dříve byl tento prvek určen jen sportovnímu modelu RS. Mezi odstíny karoserie se u nové generace ocitnou tři nové barvy - jedna černá a dvě modré.

 

Právě se děje

Další zprávy