Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: iStock

Na co dát na vrakovišti pozor? Motory a převodovky

Vrakovištním evergreenem jsou velké celky jako motory a převodovky. Je to logické, protože pozáruční výměna motoru za nový je u běžného auta s trochou nadsázky v podstatě sci-fi. Každopádně to je i u těch nejlevnějších aut záležitost na vyšší desítky tisíc. Kšeftování s motory tak mimo profesionálů láká nepoctivé prodejce, protože nepoučený zákazník, shánějící celý motor, bývá většinou docela solidně zoufalý.

Pokud váš vůz utrpí fatální selhání motoru nebo převodovky, opravdu pečlivě počítejte, zda se vyplatí to vůbec řešit, nebo je lepší prodat auto "na orgány" či rozprodat použitelné díly ve vlastní režii. A pokud se od opravy rozhodnete pustit, nechte nákup motoru na někom, kde ví, kde se porozhlédnout a na co si dát pozor, i pokud by cena měla být proti internetovým nabídkám vyšší. Koupí "na blind" za skvělou cenu na internetu riskujete.

 

Právě se děje

Další zprávy