Proč Češi bourají na přejezdech? Jsou nepozorní a nerespektují pravidla, říká expert

Martin Přibyl Martin Přibyl
19. 7. 2019 12:59
Nedávná série dopravních nehod vytáhla na světlo častý nešvar českých řidičů: mají problém s tím chovat se správně na železničním přejezdu. Přinášíme přehled se statistikami nehod na železničních přejezdech a návodem, jak se na nich chovat.
Foto: Jakub Plíhal

Čím to je?

"Podle Evropské agentury pro železnice je 98 procent střetů s vlakem na přejezdu způsobeno chybou řidiče," říká odborník na dopravní bezpečnost Roman Budský z Platformy Vize 0. Příčinou podle něj ale není problém neznalost pravidel, šoféři ale spěchají, nevěnují se řízení nebo může být příčinou i jejich zhoršená kondice. "Nevěnování se plně řízení vozidla je nejčastější příčina dopravních nehod v Česku vůbec," říká Budský. Zajímavostí je, že řada obětí má bydliště v blízkosti dotyčného železničního přejezdu, místo tedy znají a nevěnují mu patřičnou pozornost.

Roli podle něj hraje i nerespektování pravidel, dopravního značení, výstražného zařízení (světel) a také nepřiměřená rychlost. "Lidé spoléhají na to, že blikají bílá světla, a nemají ani snahu se přesvědčit o tom, že na trati nejede vlak. Přitom jim to zákon ukládá jako povinnost," upozorňuje Budský.

 

Právě se děje

Další zprávy