Vyzkoušeli jsme si obytný mercedes. Přespí v něm pět lidí a jezdí jako osobák. Konkurentů moc nemá

Jiří Kaloč
1. 7. 2018 14:22
Benátský kupec Marco Polo podnikl ve 13. století neuvěřitelnou cestu z Itálie do Číny a na základě tohoto putování napsal knihu, která je považována za nejstarší svědectví o Asii. Jeho jméno je dnes symbolem objevování. A tak byl podle něj pojmenován kráter na odvrácené straně Měsíce, letiště v Benátkách, brazilský autobus nebo jeden německý obytný automobil. Dům na kolech se jménem slavného cestovatele má Mercedes v nabídce již od roku 1997. Poslední verzi představuje model s dodatkovým jménem Horizon. Je určen pro cestovatele, kteří raději večer zajdou do restaurace a k přenocování nepotřebují více než kvalitní postel. Zároveň jsou zvyklí na cestování v plném komfortu osobního auta.

Pro tři jenom v nouzi

Dole je k dispozici třímístné lavicové sedadlo sklopné jako lůžko pro tři osoby s plochou 1,93 x 1,35 m. Elektricky ovládaná okna na bocích vozidla zajišťující přídavné větrání, zatemňovací závěsy v zadní části a pro kokpit pak zaručí příjemné soukromí a celkem účinně brání i průniku světla do spacího prostoru. Spodní lůžko jsme v plném obsazení nevyzkoušeli, jeho šířka však mluví sama za sebe. Hodnotně se na něm vyspí spíše dva než tři cestovatelé.

Poslední výbavou, která patří do standardu tohoto obytného vozidla, jsou otočná sedadla řidiče a spolujezdce. Tím lze v interiéru Horizonu vytvořit konferenční prostor pro čtyři až pět osob, který dostane správný rozměr v okamžiku, kdy horní lůžko přiklopíte ke střeše vozidla. Pak se v interiéru může bez problémů postavit i dospělý člověk normálního vzrůstu.

 

Právě se děje

Další zprávy