Chystáte se do Chorvatska? Víme, kudy jet a jak si užít cestu

Jan Markovič Jan Markovič
Aktualizováno 7. 7. 2019 8:04
Tisíce Čechů vyrazí letos k Jadranu. Pokud patříte mezi ně a pro cestu jste se jako většina rozhodli využít auto, přinášíme řadu tipů, jak na to. Od ideálních tras do blízké Istrie i dalekého Dubrovníku po tipy, kde se na cestě zastavit. A víte, jaké jsou ty nejlepší pláže v Chorvatsku? Prohlédněte si náš podrobný přehled.
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Split/Dubrovník - Chorvatsko loni navštívilo 17,4 milionu turistů, tři čtvrtě milionu bylo z Česka. Letos se k Jadranu znovu chystají stovky tisíc Čechů. Nejbližší moře najdou na poloostrově Istrie, jehož nejvýznamnější město Pula je vzdálené z Prahy asi 900 kilometrů a devět hodin čisté jízdy.

Cesta úplně na jih země až do Dubrovníku je náročnější. Trasa dlouhá 1300 kilometrů si vyžádá nejméně 13 hodin jízdy a větší náklady za palivo i dálniční poplatky.

Není ale nutné do cílového místa pospíchat. Ať už jedete třeba jen do Zadaru, Šibeniku nebo na slavný ostrov Brač se Zlatou kosou v městečku Bol, můžete se po cestě zastavit na zajímavých místech. Klasikou jsou třeba nádherná Plitvická jezera, za pozornost ale stojí i slovinské Julské Alpy. Cestu si můžete okořenit i méně tradiční jízdou přes Itálii.

Pokud se chystáte na Jadran na poslední chvíli a nemáte zajištěné ubytování, vybrali jsme pro vás několik možností, jak situaci řešit. 

Ať už si vyberete jakoukoliv trasu, je dobré se připravit na podmínky silničního provozu v jednotlivých zemích. Jaká jsou nejdůležitější pravidla pro motoristy v cílové destinaci i v tranzitních zemích najdete v následujícím podrobném přehledu.

Cestu do Chorvatska jsme pro vás sami projeli. Jen po dálnicích jsme najeli skoro 2000 kilometrů. Díky tomu víme, kde se zastavit a jakým místům se naopak vyhnout. Více nejdete v následující galerii.

Před cestou je vhodné prověřit situaci na některých hraničních přechodech, zejména na hranicích EU. Kolony, které budou znamenat třeba i celý den čekání, se mohou tvořit například na jihu Maďarska. Více čtěte zde:

Řešili jsme také cestu zpět. V následující přehledné grafice se můžete podívat, jak se dostat až z Dubrovníku do Prahy za jeden den a ještě si přitom prohlédnout prakticky povinnou zastávku - Plitvická jezera. Pozor dejte například na rozbité silnice nebo poněkud dražší palivo. Více zde:

Chorvatské pobřeží včetně ostrovů čítá na 6278 kilometrů. Kromě pevninských pláží si lze užívat dovolenou i na některém z více než tisíce větších či menších ostrůvků. Prozkoumali jsme žebříčky nejlépe hodnocených pláží v zemi a vybrali jedenáct, které stojí za to navštívit.

Poloostrov Istrie patří mezi vůbec nejoblíbenější letní cíle Čechů. Rozprostírá mezi přístavy Rijeka a Terst. Existuje několik cest a jejich derivátů, jak se na poloostrov dostat, my jsme si vybrali dvě. Hodně samozřejmě záleží na tom, z jakých koutů České republiky vyrazíte. Takže přes Vídeň nebo Linz? Čtěte dál:

Do Istrie jsme se vydali ještě jednou, tentokrát ale méně tradiční cestou přes Itálii. Druhý díl cesty do nejbližšího chorvatského moře najdete zde:

Pokud se chcete cestou zastavit a na chvíli si odpočinout, stojí za pozornost Sečoveljské soliny u hranic s Chorvatskem. Kaskádovité mělké nádrže táhnoucí se až k obzoru jsou ideálním místem k odpočinku od davů turistů.

Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Hra o trůny, můžete si projít Dubrovník, kde se slavná série z části natáčela. My jsme to udělali také a místa pečlivě nafotili. Poté jsme se srovnali s filmovými záběry. Jak vypadají ve skutečnosti a jak v seriálu se můžete podívat povedené grafice:

Ještě než vyrazíte k Jadranu, můžete si čekání zkrátit prohlídkou dobových fotografií Chorvatska a jejich srovnáním s tím, jak země vypadá dnes. Podívejte se do povedené galerie, jak se za 130 let změnila naše druhá domovina.

Za pozornost ale určitě stojí i fotografie českého pilota Jiřího Průši, který se se svým letadlem vydal nad pobřeží Jadranu. Výsledek si můžete prohlédnout v zajímavé fotogalerii.

Na cestu do Chorvatska jsme se vydali Opelem Grandland X s dvoulitrovým dieselem pod kapotou. Testovali jsme tedy i spotřebu na 3300 kilometrů dlouhé trase.

Na stránkách Aktuálně.cz také můžete najít interaktivní mapu, která průběžně aktualizuje informace o dopravě na hlavních tazích do Chorvatska. Mapu zveřejnil BESIP a díky ní si můžete před cestou zkontrolovat, jestli na vámi vybrané trase není nějaké dopravní omezení nebo komplikace.

Řešíte také, kde budete v Chorvatsku bydlet? Pokud vás neláká ubytování v hotelech nebo apartmánech, můžete zkusit kempy. Ty chorvatské nabízejí vlastní ubytování v různě vybavených (… a různě drahých) bungalovech. My jsme letos vyrazili na poloostrov Istria obytným automobilem a tři zajímavé kempy jsme si vyzkoušeli. Více se dočtete v tomto článku:

Až budete plánovat, v kolik vyrazit, zkuste vyšetřit čas a cestou na Istrii se zastavit na chvíli ve Slovinsku. Najdete tu nádherný jeskynní systém a jedny z nejkrásnějších podzemních prostor na světě. Těmito komentáři se často pyšní jeskyně Postojnska jama. Velké krápníky zdobené haly jako Gotická, Kongresová, Bílá či Rudá nabízí turistům možnost zakusit imaginární svět Tolkienovy Středozemě na vlastní kůži.

V souvislosti s tématem Chorvatska jsme zveřejnili galerii, ve které se ukazuje Jadran tehdy a dnes. Fotky zobrazují Chorvatsko v krásných časech bez turistů.

A co v Chorvatsku navštívit nového? Možná jste ještě nikdy nebyli ve městě Pula. Přitom to byste si rozhodně neměli nechat ujít. Přístavní město o velikosti Jihlavy sahá svou historií tisíce let nazpět, ovšem největšímu zájmu se dnes těší dochované památky z dob římské nadvlády. Nachází se tu například druhé největší koloseum na světě.

Pokud jste si ale ještě nikdy důkladně neprohlédli Split nebo Dubrovník, díky tomuto rádci budete vědět, čeho si ve dvou nejnavštěvovanějších chorvatských městech všímat.

 

Právě se děje

Další zprávy