Fordu klesají prodeje. Má příliš mnoho aut na skladě, dočasně zastaví provoz v několika továrnách

Eva Srpová Eva Srpová
25. 9. 2017 15:10
Automobilka Ford má potíže, klesají jí celosvětové prodeje. Sklady aut vyrobených v USA a Mexiku se proto příliš plní, a tak bude muset nuceně dočasně zastavit provoz hned v pěti továrnách, a to až na deset týdnů.
V Evropě se prodává jako Ford Mondeo, v USA ho znají pod názvem Fusion. Na tamním trhu o něj není tak velký zájem jako dřív.
V Evropě se prodává jako Ford Mondeo, v USA ho znají pod názvem Fusion. Na tamním trhu o něj není tak velký zájem jako dřív. | Foto: Ford

Automobilka Ford má potíže s klesajícími prodejními čísly. Proto se jí příliš zvyšují zásoby vyrobených aut, která nejdou tak rychle na odbyt. Z tohoto důvodu se rozhodla dočasně zastavit výrobu v několika svých továrnách. Uvedla to agentura Reuters.

V oficiálním prohlášení Fordu, které bylo zveřejněno 19. září, stojí, že Ford je nucen k odstávce v pěti továrnách. Tři se nacházejí na území USA, dvě v Mexiku.

V těchto továrnách se vyrábí hned několik modelů. Například Fusion (u nás známý jako Mondeo), Lincolny MKZ a Continental, dodávka Transit, Focus, Fiesta a Mustang.

Podle časopisu Automotive News měl Ford na počátku září letošního roku už příliš mnoho aut v zásobě, což ho donutilo k tomuto opatření.

Automobilka měla podle zmíněného zdroje na skladech neprodaných Mustangů na 111 dní, modelů Fusion (Mondeo) na 87 dní a Transitů na 103 dní. Ještě větší problém však způsobuje počet vyrobených a dosud neprodaných Lincolnů Continental, které podle propočtů prý bohatě vystačí na 162 dní. Automotive News přitom připomíná, že automobilky si obvykle udržují v zásobě auta na 65 až 70 dní.

Kdy přesně v továrnách odstávka nastane, Ford zatím nezveřejnil, celkově však půjde o 10 týdnů nuceného volna pro zaměstnance továren v Hermosillu, ve Flat Rock, v Kansas City, Michiganu a Cuautitlanu. A dotkne se desítek tisíc zaměstnanců.

Podle amerického televizního kanálu Fox Business Network Ford zaznamenal pokles prodejů na americkém trhu o 2,1 procenta za prvních osm měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce. Ford přitom zachránil před větším propadem úspěch jeho pick-upů. Nejvíce jde v USA na odbyt jeho modelová řada F-Series, ta naopak za prvních osm měsíců letošního roku zvýšila prodeje o 15 procent.

Podle portálu Focus2move je propad Fordu na americkém trhu ještě vyšší, podle jejich údajů 3,5 %. Druhým nejdůležitějším trhem pro Ford je Evropa, kde se prodeje podle zmíněného portálu meziročně zvýšily o 2,2 procenta. Třetím trhem pro Ford je Asie, která zahrnuje výsledky v Číně, Indii, Koreji a Japonsku, kde podle dat Focus2move klesl prodej Fordu o 12,5 %.

Podle dat Focus 2move si tedy Ford za prvních osm měsíců letošního roku s prodejem zahrnujícím celosvětový trh pohoršil o více než dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy