Dar za víc než sto milionů korun. Hasiči dostanou dvanáct Tater na boj s bahnem

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Hasičský záchranný sbor dostane dvanáct vozidel Tatra na odklízení nepořádku po povodních. Může si je pak nechat.
Foto: Tatra Trucks

Skupina Czechoslovak Group (CSG) daruje Hasičskému záchrannému sboru (HZS) České republiky na pomoc při povodních 12 vozidel Tatra v hodnotě přes 102 milionů korun. Některá tato vozidla už hasiči využívají, další můžou být expedována v nejbližších dnech. Informaci sdělil mluvčí CSG Andrej Čírtek. Součástí CSG je i kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

CSG hasičům daruje devět sklápěček na podvozku typu Tatra Phoenix, z toho tři v provedení 8×8 a šest v provedení 6×6, a tři jeřáby na podvozku typu Tatra Force. Část sklápěček už hasiči využívají místech zasažených povodněmi.

"Jako společnost sídlící v Moravskoslezském kraji jsme my i někteří naši dodavatelé a zaměstnanci přímo zasaženi následky tragických povodní. I v nelehkých podmínkách pokračujeme ve výrobě a plníme závazky vůči našim zákazníkům a partnerům. Mezi nimi je dlouhodobě i HZS ČR. Ten tradičně využívá flotilu vozidel Tatra, která díky jedinečným vlastnostem svého podvozku mohou být nasazena i v epicentru živelných pohrom," uvedl vedoucí odboru prodeje hasičské a speciální techniky Tatra Trucks Radim Studený.

Čírtek uvedl, že CSG českého podnikatele Michala Strnada vozidla darovala hasičům v souvislosti s potřebou odklízet následky povodní. Auta ale zůstanou v trvalém vlastnictví HZS, aby dlouhodobě posílila jeho schopnosti nejen v boji s následky živelných katastrof, ale i při plnění dalších úkolů.

"Česká automobilka Tatra je dlouholetý partner HZS. V profesionálních i dobrovolných sborech slouží stovky tatrovek. Skutečná síla partnerství se projeví až v těžkých situacích, jako jsou letošní povodně. Vážíme si mimořádného daru, který nám skupina CSG poskytla a který je okamžitě využíván při plnění úkolů integrovaného záchranného systému," uvedl generální ředitel HZS Vladimír Vlček.

CSG je globálně působící holding. Hlavní výrobní podniky má v Česku, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a v USA. Zaměřuje se na strojírenství, automobilový, železniční, letecký a obranný průmysl. Součástí skupiny jsou například automobilka Tatra Trucks, výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis. V podnicích holdingu CSG a propojených firmách pracuje více než 10 000 lidí.

Mohlo by vás zajímat:

Spotlight moment: Západ dělá obrovskou chybu, k válce na Ukrajině musí změnit přístup | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy