Co se skrývá za obřími ledvinkami? Představujeme techniku luxusního BMW řady 7

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 6. 2019 6:54
Vzhled nejluxusnějšího mnichovského sedanu budí kontroverze. Řada 7 dostala při faceliftu výrazně větší ledvinky a naopak přední světlomety jsou oproti původnímu provedení nižší a subtilnější. Nenechte se ale odradit fotkami. Vedle toho, že naživo auto vypadá dobře, přinesla modernizace i zásadní změny technického rázu. Pojďme se na ně podrobně podívat.
Foto: BMW

Stále on-line, stále aktuální

Všechny jízdní asistenty by mohly svádět k představě, že se s řadou 7 budete na dlouhých cestách nudit. Inu, nemusíte. K dispozici je (bohužel zatím ne v češtině) hlasové ovládání, které si s vámi bude povídat a reagovat na přirozené pokyny, které se postupně učí a zlepšuje se v reakcích na ně. Nastaví cíl navigace na domovskou adresu, když mu řeknete, aby vás vzal domů, a na informaci o tom, že je vám zima, reaguje zvýšením teploty klimatizace. Umí vám i slovy vysvětlit, jak fungují adaptivní světlomety nebo oznámí, jestli má motor dostatek oleje. Autu můžete dát dokonce jméno, kterým ho následně budete oslovovat. Můžete tedy říkat "Ahoj, Karle, je mi zima".

Nechybí ani integrace Office 365 a Skype for Business, takže se z auta připojíte dokonce na konferenční hovor.

K on-line funkcím, které BMW nabízí již delší dobu, patří například aktuální data o hustotě dopravy, případně (ve vybraných místech) o obsazenosti parkovacích stání. Pokud dopředu usoudí, že bude v cíli s odstavením auta problém, pošle vás třeba do nejbližšího parkovacího domu.

Na dlouhých cestách také můžete ocenit speciální módy, které mají navodit uvnitř auta relaxační atmosféru nebo řidiče probudit. Ovlivňují tak nastavení klimatizace, masážních funkcí sedadel a pustí povzbuzující hudbu. Zkoušeli jsme, a byť se jedná o relativně jednoduchou libůstku, zejména "probouzecí režim", který s různou intenzitou fouká směrem k řidiči studený vzduch, má svůj smysl a využití najde.

Funkce navíc mohou postupem času přibývat, protože systém se umí díky internetovému připojení sám aktualizovat, aniž byste museli jezdit do servisu a žádat o přehrání nového softwaru. Jednotlivé aplikace se navíc dají instalovat ve stylu Applu nebo Androidu ze speciálního ConnectedDrive Storu. On-line funkce jsou k dispozici první tři roky zdarma, za prodloužení bude následně nutné zaplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy