Čeho se motoristé dočkají v roce 2021? Levnější nafty i povinného sledování spotřeby

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 1. 2021 6:03
Jaký bude rok 2021 z pohledu motoristy a automobilového průmyslu? Dost možná zlomový. Není to však otázka necelých 50 kilometrů nových dálnic v Česku, ani o koruny nižší spotřební daně na naftu, řešit se bude budoucnost spalovacího motoru, nová auta budou Evropské komisi hlásit spotřebu a zase se o trochu zpřísní limity emisí CO2. Podívejte se na největší změny a očekávané události roku 2021.
Foto: Škoda Auto

Podaří se zachránit spalovací motor? Evropská unie má rozhodnout o podobě normy Euro 7

Podle plánu Evropské komise se má letos rozhodnout o finální podobě emisní normy Euro 7, která by následně měla vejít v platnost v roce 2025. Hraje se přitom o budoucnost spalovacího motoru. Prvotní studie, která se v médiích objevila loni v listopadu, totiž nastavuje velice přísné limity a jejich dodržení vyžaduje i v běžném provozu, kde se však pohybují na úrovni nepřesnosti měřicího zařízení. Navíc výrazným způsobem zpřísňuje okrajové podmínky, při nichž je nutné emise dodržet. Jedná se například o jízdu s velkou zátěží a na plný plyn.

Letos by se tedy v rámci připomínkovacího procesu měl rozjet souboj o budoucnost spalovacího motoru, souboj, který bude v příštích letech výrazným způsobem formovat další směřování automobilového průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy