Čeho se motoristé dočkají v roce 2021? Levnější nafty i povinného sledování spotřeby

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 1. 2021 6:03
Jaký bude rok 2021 z pohledu motoristy a automobilového průmyslu? Dost možná zlomový. Není to však otázka necelých 50 kilometrů nových dálnic v Česku, ani o koruny nižší spotřební daně na naftu, řešit se bude budoucnost spalovacího motoru, nová auta budou Evropské komisi hlásit spotřebu a zase se o trochu zpřísní limity emisí CO2. Podívejte se na největší změny a očekávané události roku 2021.
Foto: Stellantis

Vznikne čtvrtá největší automobilka světa

Začátkem roku by mělo dojít k završení fúze dvou významných automobilových koncernů, italsko-amerického FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep a další) a francouzského PSA (Peugeot, Citroën, Opel…). Obě firmy se před Vánoci dočkaly posvěcení svého svazku ze strany evropských úřadů zabývajících se ochranou hospodářské soutěže. Podle oficiálního vyjádření by pak k dokončení celé spojovací akce mělo dojít v prvním čtvrtletí příštího roku, dokonce možná již dnes, 4. ledna.

Spojením FCA a PSA vznikne koncern nazvaný Stellantis (jeho logo výše), který se stane čtvrtou největší automobilkou světa. Již nyní se plánuje, jak automobilky napříč oběma stávajícími skupinami budou využívat společnou techniku.

 

Právě se děje

Další zprávy