Čeho se motoristé dočkají v roce 2021? Levnější nafty i povinného sledování spotřeby

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 1. 2021 6:03
Jaký bude rok 2021 z pohledu motoristy a automobilového průmyslu? Dost možná zlomový. Není to však otázka necelých 50 kilometrů nových dálnic v Česku, ani o koruny nižší spotřební daně na naftu, řešit se bude budoucnost spalovacího motoru, nová auta budou Evropské komisi hlásit spotřebu a zase se o trochu zpřísní limity emisí CO2. Podívejte se na největší změny a očekávané události roku 2021.
Foto: Tesla

Tesla made in Germany

Podle plánů Elona Muska by v červenci měly z nové Gigafactory v německém Grünheide poblíž Berlína začít sjíždět první elektromobily americké značky. Celý plán však mohou ještě zkomplikovat problémy při náboru zaměstnanců a potíže s úřady a ekology při výstavbě závodu. 

Musk plánuje v Grünheide vyrábět SUV Model Y a menší sedan Model 3, vznikat by zde měly i baterie a další. V případě výroby aut pak má dojít k rozsáhlému nasazení tzv. gigapressů. Jedná se o obrovské stroje na tlakové odlévání hliníku, díky nimž chce Musk výrazným způsobem redukovat množství karosářských dílů, které se dnes běžně lisují a následně roboty montují k sobě. V jednom kuse tak má například vznikat celá zadní část skeletu karoserie, a to včetně podélných výztuh. Podle odborníků toto řešení sice urychlí a zlevní výrobu, ale zároveň také výrazně omezí možnost opravy nabouraných aut. 

 

Právě se děje

Další zprávy