Legenda z Rychle a zběsile v novém. Toyota Supra s technikou BMW bude brzy v Česku

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 1. 2019 12:04
Autosalonovou sezonu tradičně zahajuje výstava v americkém Detroitu. Letos je to ale zároveň také naposled - organizátoři se rozhodli počínaje příštím rokem uspořádat autosalon v červnu. Důvodů je celá řada, přičemž jeden z hlavních je patrný hned po přečtení seznamu novinek. Řada i pro americký trh významných automobilek letos ve městě automobilů chybí. A s nimi výrazně ubylo i zajímavých premiér. Tou největší tak je pátá generace Toyoty Supra, které šlape na paty nový Ford Explorer. Nejen na ně, ale i několik dalších zajímavostí z Detroitu se podívejte do následující galerie.

Pro přehled nových aut na českém trhu klikněte zde.

Ford Explorer

Dvě zajímavé novinky představil v Detroitu Ford. Tou první je pokračovatel i v Evropě známého jména Explorer. Nová generace velkého SUV je zajímavá především zcela novou platformou - ta vůz nejen o zhruba 50 kg odlehčila, ale především se chlubí pohonem zadních kol. Ten je alternativně možné vyměnit za čtyřkolku.

Kabina přes pět metrů dlouhého vozu nabízí volitelně tři řady k sezení, při sklopení nejen třetí, ale i druhé řady pak Ford nabízí až 2486 litrů zavazadlového prostoru. Dominantou palubní desky je volitelná, na výšku orientovaná obrazovka s úhlopříčkou 10,1 palce. Multimediální rozhraní nabízí navigaci, propojení s chytrým telefonem a celý vůz je také prostřednictvím 4G LTE sítě a wi-fi hotspotů on-line. Propojit displej bude možné také s 12,3palcovou obrazovkou v přístrojovém panelu.

Základní motorizací je čtyřválec 2.3 EcoBoost o výkonu 223 kW s desetistupňovým automatem a pohonem zadních nebo všech kol. Šestiválec 3.0 EcoBoost nabízí 272 kW a utáhne přes 2,5 tuny. Ačkoliv je Explorer primárně určený pro USA, zajímavý by mohl být i pro Evropu. Britský Autocar totiž přišel s informací, že Ford chce v Evropě prodávat více v Americe vyráběných aut, přičemž jedním z importovaných modelů by měl být právě nový Explorer.

 

Právě se děje

Další zprávy