Legenda z Rychle a zběsile v novém. Toyota Supra s technikou BMW bude brzy v Česku

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 1. 2019 12:04
Autosalonovou sezonu tradičně zahajuje výstava v americkém Detroitu. Letos je to ale zároveň také naposled - organizátoři se rozhodli počínaje příštím rokem uspořádat autosalon v červnu. Důvodů je celá řada, přičemž jeden z hlavních je patrný hned po přečtení seznamu novinek. Řada i pro americký trh významných automobilek letos ve městě automobilů chybí. A s nimi výrazně ubylo i zajímavých premiér. Tou největší tak je pátá generace Toyoty Supra, které šlape na paty nový Ford Explorer. Nejen na ně, ale i několik dalších zajímavostí z Detroitu se podívejte do následující galerie.

Pro přehled nových aut na českém trhu klikněte zde.

Ve dvoumístné kabině zkušené oko pozná, že je Supra příbuzná s BMW. Německá automobilka totiž dodala volič automatické převodovky, panel klimatizace i volně stojící obrazovku infotainmentu včetně sdruženého ovladače na středovém tunelu. Budíky jsou, jak velí dnešní doba, plně digitální.

A podobnost s BMW nekončí ani pod karoserií. V motorovém prostoru totiž Supra ukrývá, stejně jako Z4, mnichovský zážehový třílitrový šestiválec přeplňovaný turbodmychadlem o výkonu 250 kW s točivým momentem 500 Nm. Přes osmistupňový automat (s manuálem se zatím nepočítá) jsou poháněna zadní kola. Toyota uvádí zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy a omezenou maximální rychlost 250 km/h. Pohotovostní hmotnost s řidičem je 1570 kg, rozložení této masy má být v poměru 50 : 50.

Jakkoliv půjde o jedinou motorizaci Supry dostupnou v Evropě i USA, na domácím japonském trhu šestiválec doplní ještě dva přeplňované dvoulitrové čtyřválce. Slabší má 145 kW, silnější 190 kW. V obou případech roztáčí zadní kola automatická převodovka. Mimochodem, kdo by měl o motor zájem i v Evropě, stačí místo Supry zvolit již zmíněné BMW Z4.

České ceny zveřejní Toyota ještě v lednu (v USA Supra startuje na v přepočtu 1,12 milionu korun). Pro prvních 90 evropských zákazníků je potom připravena limitovaná série A90, odpovídající kódovému označení vozu, v matně šedém laku s černými koly a červenou kůží čalouněnou kabinou.

 

Právě se děje

Další zprávy