Nejexkluzivnější auta světa si koupíte, ale na silnici nesmí. Má je Ferrari i McLaren

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 9. 2020 6:02
Dát za supersportovní auto částku přesahující několik desítek milionů korun není nic neobvyklého. Ať už jde o Bugatti Chiron Pur Sport, Lotus Evija nebo McLaren Senna. S takovým autem ale můžete i na normální silnice. Existuje ale ještě další skupina supersportů s násobně vyšší cenovkou, které na silnice nemůžou, dokonce je často nemůžete ani mít doma.

Lamborghini Sesto Elemento

Lamborghini Sesto Elemento vypadá na první pohled jako klasický silniční supersport. Nemá závodní barvy nebo velké zadní křídlo. Na běžné silnice s ním ale nemůžete, a to i když je technicky částečně příbuzné s Lamborghini Gallardo Superleggera a Audi R8. S nimi sdílí 5,2litrový desetiválec s výkonem 419 kW. Jenomže zbytek auta je zcela jiný.

A především extrémně lehký, Sesto Elemento totiž váží jen 999 kg. Důvod? Rozsáhlé použití karbonu - na karoserii, kolech, monokoku, podvozku, zavěšení, zkrátka všude, kde si jen vzpomenete. Proto je kupé tak lehké a dokáže z 0 na 100 km/h vystřelit za 2,5 vteřiny. Poháněná jsou potom všechna kola.

Celkem vzniklo dvacet automobilů, přestože když se Sesto Elemento (v překladu šestý prvek, což odkazuje k atomovému číslu uhlíku) v roce 2010 představilo, mělo jít pouze o koncept. O rok později ale Lamborghini změnilo názor, jakkoliv se na běžné silnice s autem nemůže.

 

Právě se děje

Další zprávy