Nejexkluzivnější auta světa si koupíte, ale na silnici nesmí. Má je Ferrari i McLaren

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 9. 2020 6:02
Dát za supersportovní auto částku přesahující několik desítek milionů korun není nic neobvyklého. Ať už jde o Bugatti Chiron Pur Sport, Lotus Evija nebo McLaren Senna. S takovým autem ale můžete i na normální silnice. Existuje ale ještě další skupina supersportů s násobně vyšší cenovkou, které na silnice nemůžou, dokonce je často nemůžete ani mít doma.

Lamborghini Essenza SCV12

Jednou z nejčerstvějších novinek v kategorii aut, která si koupíte, ale na silnici s nimi nikdy nevyjedete, je Lamborghini Essenza SCV12. Vznikne jen ve čtyřiceti kusech a podobně jako v případě programu XX od Ferrari, i Lamborghini vedle auta samotného nabídne novopečeným majitelům "kompletní zážitek". To zahrnuje především možnost od roku 2021 jezdit s autem na řadě světových okruhů s nejvyšší homologací FIA, což v překladu znamená ty, kde může závodit i formule 1. K dispozici bude i technický tým Lamborghini a rady ohledně jízdy bude předávat pětinásobný vítěz čtyřiadvacetihodinovky Le Mans Emanuele Pirro.

Platí každopádně, že toto Lamborghini si domů neodvezete. Naopak každé auto dostane vlastní garáž s nepřetržitým živým přenosem, což znamená, že majitel bude moci své auto sledovat prostřednictvím speciální aplikace.

A co Essenza SCV12 vlastně nabízí? Především nejsilnější atmosferický dvanáctiválec Lamborghini o výkonu přes 611 kW. Ty na zadní kola posílá šestistupňová sekvenční převodovka. Základem kupé je monokok z uhlíkových vláken, závodními vozy se pak Italové inspirovali především při ladění aerodynamiky. Essenza tak generuje větší přítlak (1200 kg při 250 km/h) než závodní auta kategorie GT3. Pirelli pro auto vyvinulo speciální pneumatiky, disky kol jsou z hořčíku.

 

Právě se děje

Další zprávy