Nejexkluzivnější auta světa si koupíte, ale na silnici nesmí. Má je Ferrari i McLaren

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 9. 2020 6:02
Dát za supersportovní auto částku přesahující několik desítek milionů korun není nic neobvyklého. Ať už jde o Bugatti Chiron Pur Sport, Lotus Evija nebo McLaren Senna. S takovým autem ale můžete i na normální silnice. Existuje ale ještě další skupina supersportů s násobně vyšší cenovkou, které na silnice nemůžou, dokonce je často nemůžete ani mít doma.
Foto: Aston Martin

Aston Martin Vulcan

Speciálních supersportů pouze na okruh je ale více a nenabízí je jen Ferrari. V roce 2015 podobné auto představil také Aston Martin. Vulcan vznikl ve 24 kusech, dostal sedmilitrový atmosferický dvanáctiválec pod kapotu, šestistupňovou sekvenční převodovku a pohon zadních kol. Maximální výkon vozu je 611 kW, přičemž Vulcan využívá řady řešení z kategorie GTE ze série vytrvalostních závodů.

Auto tak má třeba závodní zavěšení, stavitelné tlumiče či ABS, jehož nastavení si řidič přizpůsobuje sám. Kromě toho nechybí karbon-keramické brzdy Brembo s průměrem 380 mm vpředu a 360 mm vzadu. V roce 2017 Aston Martin představil aerodynamický balíček AMR Pro, který mohl být na přání namontován na všechna vyrobená auta.

Před převzetím vozu se noví majitelé mohli zúčastnit tréninkového programu pro jízdu na okruhu, který obsahoval jízdu postupně v několika různých modelech Aston Martinu tak, aby byli dobře připravení na vrchol v podobě Vulcanu. Britové také pořádali řadu speciálních "track days" pro majitele tohoto modelu.

 

Právě se děje

Další zprávy