Jaké skvosty skrývají Holešovice? Projděte si území mezi dvěma břehy

Magdaléna Medková Jiří Kropáček Magdaléna Medková, Jiří Kropáček - za podpory: malé log - Open House Praha
12. 5. 2024 15:17
Od břehu s výhledem na zelenou Troju po bývalý zimní stadion Štvanice vede další vycházková trasa, kterou ve spolupráci s Open House Praha připravilo Aktuálně.cz. Desátý ročník festivalu otevře o víkendu 18. a 19. května na 115 staveb včetně kostelů, kaplí nebo ikon z dob funkcionalismu. Pokud nepatříte k lidem, kteří by měli zmapovanou celou Prahu, projděte si s námi ikony v daných čtvrtích.
Foto: Tomáš Slavík, Jiří Šebek, Open House Praha, Aktuálně.cz (koláž)

Procházka na rozmezí katastrálních území Holešovice a Bubny má zhruba čtyři kilometry a zvládnete ji za jedno odpoledne. Start je u kancelářských budov Port 7, které na místě bývalého výrobního areálu panelárny Wolf Prefa u železniční zastávky Praha - Holešovice vystavěla společnost Skanska. Komplex sedmi budov se má stát katalyzátorem pro rozvoj území poničeného velkou vodou v roce 2002. Nabídne kanceláře, obchody, služby, restaurace a téměř dvouhektarový park podél Vltavy.

Pro detaily o budovách klikněte na body v mapě.

×
Foto:

Adresa

Kdy je otevřeno

zavřít

Konec trasy je symbolicky v místě, které také oživuje městské prostředí, avšak se značně omezenějším rozpočtem. Budova, kterou dnes využívá hudební a komunitní klub Fuchs2, je z 30. let minulého století. Jako kavárnu k budoucímu zimnímu stadionu ji navrhl architekt Josef Fuchs, který by letos oslavil 130. narozeniny.

V roce 1931, kdy se ještě dostavovaly tribuny okolo ledu, se na kluzišti odehrál první mezinárodní zápas v hokeji. Československý tým nastoupil proti Kanadě a utkání sledovalo sedm tisíc diváků. V následujících letech se na Štvanici odehrála celkem čtyři mistrovství světa.

Cíle trasy: Port 7 - Pavilon Bohemia na Výstavišti Praha - Mama Shelter - Veletržní palác - bývalé Elektrické podniky Praha (WPP) - Restaurace zimního stadionu Štvanice (klub Fuchs2).

Festival Open House je v Praze desátým rokem. Organizátoři letos na program zařadili také stavby od architektů, kteří by oslavili kulaté narozeniny. Otevřené tak budou ikony od už zmíněného Josefa Fuchse (130), dále Oldřicha Tyla (140) a Adolfa Benše (140). Od 13. května bude navíc na různých místech v Praze doprovodný program v podobě přednášek, komentovaných prohlídek nebo programu pro nejmenší.

Festival Open House Praha

Desátý ročník svátku architektury o víkendu 18. a 19. května zdarma zpřístupní 115 budov a prostorů na celém území Prahy. V týdnu od 13. května budou i speciální komentované procházky, přednášky a diskuze.

Další informace najdete na stránkách Open House Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy