Řidiči, změníme vám bodový systém, slíbila trojkoalice

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 6. 2010 21:35
Odloží se i dálniční viněty pro osobní auta
K-devítka v akci
K-devítka v akci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Budoucí vládní trojkoalice uzavřela další programovou kapitolu, tentokrát "podnikání, doprava a energetika".

Po úterním maratonu s rozdělováním křesel bylo středeční jednání překvapivě krátké a tisková konference se tentokrát obešla bez předsedů stran. "Předsedové šli zkontrolovat vysvědčení svých dětí... nebo přátel," zažertoval Petr Tluchoř z ODS.

"Tato koalice vyslyšela volání podnikatelů," prohlásil Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). Měl tím na mysli vytvoření jednotného inkasního místa pro placení sociálního a zdravotního pojištění nebo vracení DPH z nesplacených faktur podnikatelům.

"Stát jako dlužník půjde příkladem," slíbil Petr Tluchoř. "Splatnost bude do 30 dnů."

Pružnější pracovní právo

Koalice se také zavázala, že prosadí možnost pružnější pracovní doby nebo podporu těm nezaměstnaným, kteří začnou podnikat.

"Po dobu toho podpůrného období bude takový začínající podnikatel pobírat plnou podporu v nezaměstnanosti," upřesnil Tluchoř. "Pak to státu vrátí na vyšších daních."

Zároveň ale chce koalice prosadit možnost dávat zaměstnancům smlouvu na dobu určitou po dobu až pěti let. Tady se dají očekávat protesty odborů, které začátkem června pohrozily, že si zákoník práce ohlídají.

Další tažení proti pirátům silnic

"Trojkoalice" chce také sáhnout do bodového systému na silnicích - zrušit body za málo významné přestupky a naopak přitvrdit u agresivních řidičů.

"Nejde o další nástroj policie," upřesnil Petr Tluchoř na dotaz Aktuálně.cz. "Ale dáváme tím signál." Upřesnil, že zrušit by chtěli body za přestupky, za které se dnes ubírá jeden nebo dva body. Nechtěl být konkrétnější. Mezi takové přestupky nicméně patří třeba jízda po tramvajovém pásu nebo překročení rychlosti do 20 km/h v obci.

"Dnes způsobíte nehodu sám sobě a přijdete ještě o body. Chceme, aby to bylo jen v případě, že řidič bezprostředně ohrozí někoho dalšího," vysvětlovala Kristýna Kočí z Věcí veřejných.

"Trojkoalice" se také zavázala odložit zavedení elektronických dálničních vinět pro osobní auta do doby, než se spustí celoevropský systém, nebo se rozhodne, že i osobní auta budou platit ne paušál, ale za každý ujetý kilometr.

Véčkaři už (ne)schvalují

Takzvaní "véčkaři" už začali schvalovat jednotlivé kapitoly budoucí koaliční dohody, upřesnila Kristýna Kočí. První dvě už schválili, přestože se do anket zapojilo jen kolem dvou tisíc "véčkařů". Teď mají na schválení dalších dvou kapitol i jmen ministrů 48 hodin.

To ale neznamená, že by tím měla koalice vyhráno.

"My schvalujeme jednotlivé kapitoly v rámci anket a ty nejsou závazné," vysvětlila Kočí. "Koaliční smlouvu budou véčkaři schvalovat jako celek během 24 hodin, a to bude závazné. Věříme, že do toho se zapojí už většina z 20 tisíc véčkařů, kteří mohou hlasovat."

 

Právě se děje

Další zprávy