Vláda zasedne nejpozději 15.7. Začne škrtat a šetřit

Kateřina Eliášová
30. 6. 2010 16:20
Nečas plánuje reformní tým, členy budou jeho jeho ministři a Říman
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministři nové vlády, na jejichž jménech se v noci z úterka na středu dohodla vznikající koalice, by mohli začít pracovat nejpozději 15. července.

Seznam ponese premiér Petr Nečas na Hrad až ve chvíli, kdy bude podepsána koaliční smlouva.

"Zatím podepsána není, není tedy co doručovat," uvedl Nečas. "Noví ministři by ve svých úřadech měli nicméně začít úřadovat nejpozději do konce první poloviny července," dodal.

Nová vláda se bude v létě, a zřejmě bez možnosti dovolené, věnovat přípravě státního rozpočtu.

Bude se šetřit....

Nečas připustil, že Čechy nyní čeká hubenější období. Vláda chce ušetřit, a to až 54 miliard korun.

"Jsou jasné kontury připravit státní rozpočet na příští rok, tak, že dojde k úsporám ve výši zhruba 54 miliard korun. Bude upravena příjmová stránka státního rozpočtu ve výši zhruba 20 miliard korun," vyjmenoval Nečas.

Vláda nebude zvyšovat ani zavádět nové daně, slíbil. Nedojde ke snížení odvodu na nemocenské pojištění o 0,9 procent, jak předpokládá zákon, a neklesnou stropy na odvody na sociální pojištění, uvedl premiér.

"Naším cílem je, aby deficit státního rozpočtu pro příští rok byl zhruba ve výši zhruba 135 miliard korun, což je 3,6 procenta HDP," řekl premiér.

... a škrtat

Nečas prozradil, kde chce vláda najít další úspory, lépe kde chce škrtat. Jaký je plán?

Výdaje ministerstev se mají snížit o deset procent, budou klesat mzdy ve veřejném sektoru, s výjimkou platů pedagogických pracovníků, o pět procent mají klesnout kapitálové výdaje, více než o deset miliard mají být seškrtány sociální mandatorní výdaje a další úspory.

"Musíme okamžitě zahájit proces systémových reforem, nestačí pouze škrtat," upozornil nicméně Nečas.

NERV se vrací, vznikne reformní tým

I proto se premiér rozhodl zavést novinku: svůj reformní tým. "V jeho čele bude předseda vlády, jeho členy bude ministr průmyslu a obchodu, financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví a také hlavní odborný poradce předsedy vlády, kterým bude Martin Říman," prozradil.

Obnoví se rovnež činnost Národní ekonomické rady vlády zvané NERV. "Chceme aby NERV získal oficiální strukturu, aby pracoval v projektových týmech, které se budou zabývat důchodovou a daňovou reformou a vývojem veřejných rozpočtů," upřesnil premiér Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy