Vaše nová vláda: TOP 09 finance, VV vnitro, ODS přírodu

Kateřina Eliášová
30. 6. 2010 2:36
Dohoda na obsazení vládních křesel se rodila sedm hodin v noci z úterý na středu
První dohoda nad křesly je na světě. Věci veřejné obstály v tlaku na Nečase, získají vnitro
První dohoda nad křesly je na světě. Věci veřejné obstály v tlaku na Nečase, získají vnitro | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sedm hodin trvalo vyjednavačům tří koaličních stran, než našli shodu na obsazení křesel ve vznikající vládě.

Klíčová reformní ministerstva - finance, zdravotnictví i sociální věci - pro sebe nakonec získala TOP 09. Věci veřejné si zase na úkor ODS prosadily vnitro i dopravu. Občanští demokraté udrželi kontrolu alespoň nad "eurodotačními" resorty životního prostředí a zemědělství, podléhat jim má rovněž obrana a justice.

Kalousek i John mají, co chtěli

"Po usilovném, podrobném, ale myslím si že korektně vedeném jednání jsme se dohodli," oznámil ve středu o půl druhé ráno premiér Petr Nečas.

TOP 09 získala klíčová ministerstva financí a zahraničí. Posty obsadí stranický předseda a místopředseda Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.

Věci veřejné - navzdory premiérovi Petru Nečasovi - ovládnou resort vnitra, o nějž si dlouhodobě a veřejně říkaly. V čele bude předseda strany Radek John.

Nečasovi vadilo, že jsou VV skrze vyjednavače Víta Bártu spojeny s bezpečnostní agenturou ABL, v čemž premiér vidí možný střet zájmů. "Byl jsem ujištěn, že nic takového nehrozí, že se firma ABL nezúčastní žádných obchodních transakcí s resortem ministerstva vnitra," řekl na noční tiskové konferenci Nečas.

ODS, která kromě předsedy kabinetu už dříve obsadila i vedoucí post v Poslanecké sněmovně, pro sebe při vládním vyjednávání získala alespoň další silový post - obranu. Do ministerského křesla míří čerstvě zvolený místopředseda strany Alexandr Vondra.

Ve vládě neusedne ani jedna žena.

Dohoda o vládě

Předseda vlády - Petr Nečas (ODS)

Ministr obrany - Alexandr Vondra (ODS)

Ministr spravedlnosti - Jiří Pospíšil (ODS)

Ministr životního prostředí - Pavel Drobil (ODS)

Ministr zemědělství - Ivan Fuksa (ODS)

Ministr průmyslu a obchodu - Martin Kocourek (ODS)

Ministr vnitra - Radek John (VV)

Ministr školství - Josef Dobeš (VV)

Ministr pro místní rozvoj - Kamil Jankovský (VV)

Ministr dopravy - Vít Bárta (VV)

Ministr zahraničí - Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Ministr financí - Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ministr práce a sociálních věcí - Jaromír Drábek (TOP 09)

Ministr zdravotnictví - Leoš Heger (TOP 09)

Ministr kultury - Jiří Besser (TOP 09)

Reformy povede TOP 09

Ačkoliv ODS zprvu usilovala o resorty, ve kterých dojde k největším plánovaným reformním krokům, nakonec finance, sociální věci i ministerstvo zdravotnictví ovládla TOP 09.

"TOP 09 převezme nejtěžší břímě v této vládě, tedy jak zdravotnictví, tak ministerstvo práce a sociálních věcí. Vzali jsme to vědomě na sebe, jako strana, pro kterou je rozpočtová odpovědnost nejvyšší prioritou," reagoval Karel Schwarzenberg.

Vedle již zmíněných čtyř resortů pro sebe druhý nejsilnější partner získal ještě kulturu pro berounského starostu Jiřího Bessera.

Také VV dosáhly svého

Kdo může být rovněž spokojený, jsou Věci veřejné.

Získaly vnitro, o které velmi usilovaly. Svého zástupce si strana přála i na školství, což se také splnilo. Resort převezme předseda poslaneckého klubu VV Josef Dobeš. Straně připadne rovněž místní rozvoj, řídit ho bude ekonomický expert VV Kamil Jankovský.

A konečně poslední, taktéž strategický post ministra dopravy dostane volební manažer a mecenáš Věcí veřejných Vít Bárta.

Škatulata v ODS

ODS jako protiváhu k financím nakonec udržela resort průmyslu a obchodu - ten by měl řídit stranický ekonomický stratég Martin Kocourek.

Původně měla tato pozice připadnout novému místopředsedovi ODS Pavlu Drobilovi - ten však nakonec míří na ministerstvo životního prostředí.

Jiří Pospíšil pak bude, stejně jako ve vládě Mirka Topolánka, řídit spravedlnost.

Poslední z resortů - zemědělství - má nově řídit někdejší náměstek ministra financí Eduarda Janoty Ivan Fuksa.

ODS si v rámci "vyvažování sil" rovněž vymínila, že na ministerstvech financí a vnitra usedne její náměstek (konkrétní jména nezazněla).

Koalice se na návrh nejsilnější vládní strany rovnež shodla na částečné - spíše symbolické - úpravě pravomocí ministra financí.

"Vykonávání vlastnických práv státu ministerstvem financí v ovládaných společnostech strategického významu, kterými jsou ČEZ, Čepro, České aerolinie, MERO, Letiště Praha, ČEB a EGAP se bude řídit tímto pravidlem: zadání instrukcí pro hlasování zástupců státu na valných hromadách podléhá předchozímu souhlasu předsedy vlády," oznámil Petr Nečas.

Vláda bez žen

V Nečasově vládě neusedne ani jedna žena, její předseda sám přiznal, že je to chyba.

"Na můj vkus je to příliš maskulinní složení. Vidím to jako problém, bohužel," řekl. "Je to bohužel pouze maskulinní složení," opravil je Karel Schwarzenberg. "Měli jsme kandidátku - ženu, ale resort pro ni zamýšlený připadl jiné straně," vysvětlil.

"Měli jsme v nominaci některé poslankyně, avšak ty poté, co prošly kolečkem vyjednávání, řekly, že do toho nechtějí jít," obhajoval pak absenci žen ve vládě Radek John.

Jednání devíti střídala debata tří

Noční klíčové jednání bylo podle dostupných informací složité.

Nejprve vyjednavači uzavřeli kapitolu práva a korupce, shodli se mimo jiné na přímé volbě starostů v malých obcích do 1500 obyvatel. Poprvé by se konala v roce 2014.

V průběhu večera se měnilo složení vyjednavačů.

Klasický formát K-9 (tedy předseda, 1. místopředseda a předseda klubu, u VV předseda, programová ředitelka a volební manažer) střídalo jednání mezi šesti očima předsedů.

Právě oni byli nakonec u zrodu rámcové dohody o obsazení křesel.

 

Právě se děje

Další zprávy