Nečas a Kalousek poměřují síly. I tak vzniká nová vláda

Kateřina Eliášová
26. 6. 2010 17:15
Trojkoaliční kabinet i jeho program chce mít Nečas do půlky července
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příští týden dokončíme program, do půlky července poskládáme vládu, slibuje předseda ODS a jediný adept na premiéra Petr Nečas.

"Je naším zájmem, aby vláda byla aktivním tvůrcem rozpočtu na příští rok, a proto chci, aby byla vytvořena do konce první poloviny července. První body vlády se budou určitě týkat především státního rozpočtu na letošní a příští rok," uvedl v jednom z online rozhovorů.

Jak moc je tento odhad reálný, záleží do jisté míry na dohodě mezi Miroslavem Kalouskem a Petrem Nečasem. Mezi nimi to totiž skřípe, a to kvůli nápadu ODS omezit ministru financí (Kalousek je nejpravděpodobnějším kandidátem) jeho pravomoce.

ČEZ, dráhy a letiště. Kdo je ovládne?

Klíčový spor je právě o resort ministerstva financí. ODS by ráda, aby úřad ztratil jednu ze svých významných kompetencí - možnost jmenovat členy dozorčích a správních rad podniků se státní účastí. Platí to například pro ČSA, ČEZ, Letiště Praha nebo České dráhy.

Nejen to si musejí oba politici vysvětlit, jinak Kalousek finance odmítne a jednání se tím výrazně zkomplikují. ODS rovněž nechce před komunálními volbami ztratit punc tahouna reforem. Smetanu za případné reformní či ekonomické úspěchy by mohla slíznout TOP 09, obává se ODS.

"Spory mezi námi jsou, to připouštím. Ale nakonec my všichni máme snahu se nějak dohodnout, protože všichni u jednacího stolu odmítáme připustit variantu velké koalice," uvedl pro Aktuálně.cz předseda Věcí veřejných Radek John.

Boj o koryta nepřipustíme

Nejen finance, ale i boj o zdravotnictví, školství a vnitro mohou trojkoalici způsobit nemalé problémy. U zdravotnictví se nehraje ani tak o jména, jako o budoucí podobu reforem v tomto resortu, které jsou nezbytné. Ani expertní vyjednávací tým se nedokáže mezi sebou shodnout a proto se klíčové spory budou řešit na úrovni předsedů.

Věci veřejné se rovněž nevzdávají myšlenky ovládat ministerstvo vnitra. O silový resort má ale stále zájem ODS.

A konečně, pokud by TOP 09 dostala finance, občanští demokraté by jí rádi dali i ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy horké křeslo v době reforem, kde se bude rozhodovat o hodně nepopulárních krocích.

"Věřím, že všichni partneři se budou chovat uměřeně. Předvádět veřejnosti rvačku o křesla bych považoval za nechutné a odpuzující. Ano, politika je i bojem o moc a konkrétní pozice, ale nesmí se z toho stát její obsah. Nemůžeme si dovolit znechutit rvačkou o křesla voliče. Ti od nás očekávají dohodu a především tvrdou práci. Ne rvačku o koryta," uvedl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy