Nový ministr kultury: Vyberu znovu šéfa filharmonie

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 6. 2010 14:45
Jiřího Bessera zastihla zpráva o tom, že je ve vládě, na světovém turnaji v in line hokeji
Nový poslanec Jiří Besser
Nový poslanec Jiří Besser | Foto: Oficiální web Jiřího Bessera

Praha - Nový ministr kultury Jiří Besser má jasno, co musí v úřadu udělat jako první.

"Ještě sice nejsem jmenovaný, určitě ale vypíšu nové výběrové řízení na ředitele České filharmonie," řekl Aktuálně.cz v telefonickém rozhovoru.

Starosta Berouna a novovopečený poslanec, jehož do vlády nominovala TOP 09, ihned přidal dovětek: "Ale musím se s tím nejdřív pořádně seznámit."

Situace v prestižním hudebním tělese je vážná. Filharmonici protestují proti novému řediteli Václavu Kasíkovi, bývalému generálním řediteli Českého rozhlasu, jehož současný ministr kultury Václav Riedelbauch jmenoval bez výběrového řízení. Hudebníci Kasíka označili za nekompetentního a proti jeho jmenování veřejně protestují.

Čtěte více:
Nejsme trafika pana Kasíka, vyhrávali filharmonici

A také Národní galerie

Jiří Besser nechtěl být příliš konkrétní v tom, co chystá. Už teď je ale jasné, že kromě filharmonie se bude muset velmi brzy podívat i na výběr nového generálního ředitele Národní galerie.

"Myslím, že tohle už by mělo být v kompetenci nové vlády," řekl dále v rozhovoru.

Do 30 dnů po jmenování ministrem se bude muset Besser také vzdát funkce starosty Berouna. „Volby jsou už v půlce října, takže navrhnu, aby se nový starosta nevolil a město až do voleb řídil místostarosta."

Zpráva o nominaci do vlády ho zastihla ve Švédsku, kde je na návštěvě jako prezident Asociace inline hokejových klubů extraligy ČR. „Dozvěděl jsem se to v noci od Mirka Kalouska a pak Petra Gazdíka. Mám radost."

Osm miliard není málo

A.cz:  Ministerstvo kultury nemá velký rozpočet. Čeho chcete ve svém resortu dosáhnout?

Já myslím, že 8 miliard korun není zas tak málo.

A.cz: A vidíte třeba problémy v oblasti památkové péče?

Tak tady bych chtěl přidat. I vláda rozpočtové odpovědnosti by měla umět najít peníze na obnovu památek. S památkami mám zkušenosti z Berouna, který zvítězil v soutěži "historické město roku".

A.cz: Ale skutečně myslíte, že dostanete víc peněz jako ministr vlády "rozpočtové odpovědnosti"?

Možná si dávám těžký úkol, ale uvidíme. Ale skutečně bych požádal o nějaký čas. Nejdu sice úplně do neznáma, ale s řadou věcí se budu muset seznámit podrobněji.

A.cz: Počítáte třeba zrovna v oblasti památkové péče s nějakými změnami zákonů? Vaši předchůdci často říkali, že jsou nutné...

Už ve vládním programu bude, že řada oblastí bude potřebovat legislativní úpravy. Možná, že i toto.

 

Právě se děje

Další zprávy