Odbory: Pohlídáme si zákoník práce, třeba i stávkou

Karel Toman
8. 6. 2010 18:06
Vznikající koalice plánuje reformy a škrty. Odbory zvýšily pohotovost.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brusel - České odbory se zúčastní velké protestní akce 29. září v Bruselu proti rozpočtovým škrtům vlád některých členských zemí EU. Mezi ty se tou dobou velmi pravděpodobně zařadí také Česká republika.

Půjde o velkou demonstraci, i když ani stávku odbory nevyloučily. Budou totiž  bedlivě sledovat kroky nové české vlády a v případě nutnosti jsou připraveny zastavit práci.

Aktuálně.cz to řekl odborový předák Jaroslav Zavadil.

Zavadil: k protestům v Bruselu se přidáme

"29. září se v Bruselu bude konat velká demonstrace pod hlavičkou EOK, neboli Evropské odborové konfederace. A k té se přidáme," řekl Zavadil.

Na svém jednání minulý týden podle něj EOK vyzvala národní centrály, aby se k protestu přidaly podle svých možností. "O formě protestu je proto předčasné hovořit, protože máme teprve červen," řekl prezident odborové ústředny.

Odbory teď podle Zavadila čekají, jak budou vypadat reformy, ke kterým se hlásí všechny tři strany rýsující se vládní koalice.

V hledáčku jsou i daně, zdravotnictví a důchody

Jaroslav Zavadil - místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů.
Jaroslav Zavadil - místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Odbory čekají, do čeho se vláda pustí hlavně v zákoníku práce, to dávám prosím jako prioritu," zdůraznil Zavadil. "Vedle toho je také důchodová reforma a zdravotnictví."

Co konkrétně by odbory ke stávce přimělo, Zavadil prozradit nechce.

"Nezlobte se, to vám teď neřeknu. Vedeme jednání s politickými stranami, které připadají v úvahu do koaliční vlády. Pak se teprve uvidí," řekl.

K chystaným protestům 29. září v Bruselu se podle Zavadila chtějí české odbory přidat proto, aby na reformy a škrty, které vlády plánují v oblastech daní nebo důchodů, nedoplatili obyčejní zaměstnanci.

"V tom s EOK naprosto souhlasíme. Ti lidé to nezavinili - a zase to mají zaplatit," uzavřel šéf odborů.

Co pomůže víc - škrty nebo výdaje?

Iniciátorem Evropského dne akce pod heslem "Žádné škrty, více růstu" je Evropská konfederace průmyslových odborů (ETUC). Na konec září ji svolala do Bruselu proto, že tam tou dobou budou jednat ministři financí sedmadvacítky.

O plánovaných úsporách jednal šéf ETUC John Monks s předsedou Evropské komise José Barrosem. Ten označil jednání jako tvrdá a „velmi otevřená", podle šéfa největších francouzských odborů CGT Bernard Thibault ale nebyla plodná, protože Barroso svádí nutnost škrtů na národní dluhy.

Odbory si naopak přejí podpořit růst zachováním veřejných výdajů.

 

Právě se děje

Další zprávy