Jednání o vládě: finále je na spadnutí!

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 6. 2010 22:03
Co "trojkoalice" dohodla a co na ní ještě čeká
Buď rovnost, nebo nic!
Buď rovnost, nebo nic! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od voleb poslanců uplynul právě měsíc. Za tu dobu se z volebního lídra ODS stal regulérní předseda strany, budoucí koalice dokázala zvládnout ustavující schůzi sněmovny a zvolit její vedení podle dohod, které uzavřela, poloúřednický kabinet Jana Fischera mohl podat demisi.

Formálně nic nestojí v cestě tomu, aby prezident republiky oficiálně jmenoval předsedu ODS Petra Nečase premiérem budoucí vlády.

Jak za onen měsíc - a zejména v posledním "pokongresovém" týdnu - pokročila jednání o "vládě rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci"?

Jsme programová koalice!

Faktem je, že ODS, TOP 09 a Věci veřejné kompletně uzavřely zatím jen dvě - nejméně konfliktní - kapitoly budoucího vládního programu.

Z kapitoly životní prostředí a zemědělství se může radovat Horní Jiřetín, naopak horníci chtějí stávkovat: strany se totiž shodly, že neprolomí územní limity na těžbu hnědého uhlí. Zároveň chtějí rychleji prodat státní půdu těm zemědělcům, kteří na ní hospodaří.

Druhou definitivně projednanou kapitolou je zahraniční politika a obrana. Ta potěší mladé učitele: "trojkoalice" chce ušetřit v příštím roce 2,1 mld. korun (tedy ne 10 mld. jak žádaly VV) a nasměrovat je školství právě na platy pro mladé pedagogy.

A pak jen částečně uzavřenou je kapitola právo a boj proti korupci: zastánci přímé demokracie se mají dočkat možnosti hlasovat o důležitých věcech v referendu. Dočkáme se možná testů spolehlivosti státních úředníků, nikoliv ale nápadu VV zavést agenta-provokatéra. Fingované nabízení úplatků se nechystá.

A máme příslib i transparentních veřejných zakázek s podmínkami vyvěšenými na webu, o které by se navíc nemohly zajímat firmy, kde není jasné, kdo je vlastní.

Už dříve ODS, TOP 09 a VV společně slíbily zavést přímou volbu prezidenta republiky nebo omezení imunity zákonodárců.

Práci už dokončila i expertní komise, která připravuje kapitolu podnikání a ekonomika, která doporučila rozšířit jadernou elektrárnu v Temelíně, vracet podnikatelům DPH za nesplacené faktury nebo odložit zavedení elektronických dálničních vinět pro osobní auta. K těmto tématům se nejvyšší patro vyjednavačů - tzv. K-devítka - ale ještě nedostalo.

To nejtěžší nakonec

Zatímco v oblasti podnikání a koneckonců také školství se nedá čekat příliš rozepří ("trojkoalice" už dřívě oznámila vůli zavést školné na vysokých školách), v oblasti zdravotnictví a především veřejných rozpočtů to bude mnohem těžší.

Expertní skupina pro zdravotnictví se sice dohodla na zrušení tabulkových platů pro lékaře (budou moci dostat více peněz), v otázce poplatků je to horší. 

VV chtějí zrušit poplatek 30 korun za položku na receptu a nechat tento poplatek jen za celý recept jako takový. Naopak TOP 09 chce větší spolúčast pacientů. Mluví se o zvýšení poplatku za návštěvu u lékaře ze 30 na 50 korun.

"Tohle půjde na K-devítku, a to ve třech variantách - za každou stranu jedna," řekl Aktuálně.cz vyjednavač za VV Martin Jan Stránský. "Budou si muset vybrat."

Ještě těžší bude najít metodu, jak stanovit tzv. standard péče. Laicky řečeno: určit to, na co má pacient nárok zdarma v rámci veřejného pojištění, a co si bude muset připlatit.

"Budeme jednat zřejmě až do konce lhůty pro expertní komise. I kdybychom měli jednat do půlnoci," prohlásil Stránský. Lhůta končí úderem středeční půlnoci.

Podobně těžká bude kapitola veřejné rozpočty - "trojkoalice" bude muset najít shodu ohledně škrtů i co se týče důchodové reformy.

Křesla neřešíme! Tedy... Ano, řešíme!

V půlce týdne se nečekaně ukázalo, že počet křesel - vcelku logicky - už strany řeší. V tu chvíli je ale idyla - včetně úsměvů na veřejnosti - ta tam.

Mezi šesti očima podepsali předsedové stran dohodu o půdorysu nové vlády: 6 křesel pro nejsilnější ODS, 5 pro TOP 09 a 4 pro Věci veřejné. Dohodu navrhl Radek John.

"Ta dohoda platí podmíněně," zdůraznil ale dva dny poté na tiskové konferenci Karel Schwarzenberg s tím, že TOP 09 bude spokojena, jen když dostane tak vlivné resorty, že se bude cítit v rovném postavení s ODS.

"Neumím si představit, že by to takto pokračovalo dál," neskrýval své rozhořčení ani před kamerami Petr Nečas.

Podstatou problému je zřejmě nejen to, které resorty ta která strana dostane, ale i to, zda ministerstvo financí, jež si nárokuje právě TOP 09, nebude okleštěno o právo jmenovat členy správních orgánů firem s podílem státu, jako je ČEZ nebo České dráhy.

"Když jsem to viděl, měl jsem pocit, že ta pondělní dohoda už neplatí," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců za VV. "Teď nevím - platí, neplatí?"

Čas pracuje proti nám

Jistotu, že koalice skutečně vznikne, nemá ani jedna z jednajících stran. Teď ve čtvrtek si sice "trojkoalice" otestovala, že ve sněmovně hlasuje jednotně, všechny tři strany ale několikrát zopakovaly: "Dokud není dojednáno vše, není dojednáno nic."

Čeká je dohadování o resortech a jménech i nejtěžší části programu. "Zdravotnictví bude nejsložitější," prohlásil Radek John.

Dalším faktorem je čas: strany si samy daly lhůtu do 7. července, kdy by chtěly mít dohodu o vládě. Opakují také, že by už nová vláda chtěla psát rozpočet na příští rok. Ten musí do sněmovny dorazit nejpozději do konce září.

K tomu připočtěme, že Fischerův kabinet je už v demisi a prezident Klaus by rád měl vládu co nejdříve.

Rozdělení vládních křesel ale může být nakonec dílem pár hodin a může být brzy. V neformálních rozhovorech to ostatně připouštěli i někteří vyjednavači budoucí trojkoalice.

 

Právě se děje

Další zprávy