Daň pro bohaté si otvírá cestu, TOP 09 není zcela proti

Kateřina Eliášová
22. 7. 2011 11:35
Progresivní daň chtějí VV. TOP 09 by ji přijala výměnou za souhlas se zvýšením DPH
Foto: Jan Langer

*doplnili jsme vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS)

Praha - Přestože vláda na svém středečním jednání schválila rozpočet, který nepočítá se sjednocenou daní z přidané hodnoty ve výši 19 procent (příští rok mají platit dvě sazby 20 a 14 procent), v koalici se rodí myšlenka mnohem vyššího zdanění.

Vedle vyšší DPH, která by rozpočtu přidala přes dvacet miliard korun, by mohla vzrůst i daň z příjmu fyzických osob vysokopříjmové skupině lidí.

Takzvanou "daň pro bohaté" chtějí Věci veřejné a nabízejí politickým partnerům ve vládě, že kývnou na vyšší DPH výměnou za jejich souhlas s progresivní daní.

Tato koaliční dohoda může projít i přes to, že ODS a TOP 09 dosud takzvanou daň pro bohaté odmítaly.

Jak zjistilo Aktuálně.cz, situace se změnila při pondělních koaličních jednáních, kdy se začalo o této možnosti vážně mluvit. Debatu o možné progresi připustili vyjednavači TOP 09.

"Nejsme k tomu nepřístupní, ale muselo to být uděláno nějak efektivně, ne žádné plácnutí do vody, jak s tím přišly Věci veřejné," řekl Aktuálně.cz šéf sněmovního klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN). Konkrétní představy TOP 09 však nenastínil.

Informaci posléze v rozhovoru pro Hospodářské noviny potvrdil i ministr financí Miroslav Kalousek. "Muselo by to být zdůvodněné a časově omezené. Recipročně k tomu, že se skrze DPH více zdaní spotřeba, bych požádal o solidaritu vysokopříjmové skupiny," řekl šéf státní kasy v rozhovoru pro páteční vydání deníku.

Premiér Petr Nečas (ODS) se zatím k možné progresi staví rezervovaně. "Vláda schválila ve středu rozpočtový rámec, který počítá se sbližováním sazeb DPH na 17,5 procent. Prohloubení progrese zdanění koalice v koaliční smlouvě ani v dodatku nemá. Můžeme politicky jednat o změnách parametru, ale ne o druhé sazbě. Primárně ale chceme hledat úspory ve výdajích státu," uvedl pro Aktuálně.cz premiér.

Gazdík: VV to zpackaly

Vyjednavač Věcí veřejných a šéf jejich sněmovního klubu Vít Bárta vypustil ve středu do médií informaci, že strana na vyšší DPH kývne, když koaliční partneři odsouhlasí vyšší zdanění (až 30% - pozn. red.) pro lidi s platem nad devadesát tisíc korun. Bártovi ekonomové spočítali, že by to do rozpočtu přineslo dalších 5 miliard.

Ve skutečnosti tuto možnost nadhodili vyjednavači VV už v pondělí na neformální schůzce s TOP 09. A protistrana neřekla ne. Jednání však nakonec zkrachovala - podle Gazdíka vinou Věcí veřejných.

"Kvůli jejich hloupé taktice jsme k vyjednávání o této věci ani nedospěli, možná bychom našli kompromis," uvedl Gazdík.

Aktuálně.cz se snažilo získat vysvětlení i od vyjednavačů Věcí veřejných. Oficiálně neodpověděl nikdo z nich, mimo záznam zdroj z vedení strany Gazdíkova slova potvrdil.

"Dojednávalo se leccos, včetně vyššího zdanění bohatších lidí. Jenže VV to překombinovaly a nakonec koaličním partnerům řekly, že vyšší DPH by nezkousli jejich voliči," uvedl výše zmíněný zdroj.

Koalice má čas do konce srpna, kdy má ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předložit definitivní návrh rozpočtu na příští rok. VV už naznačily, že chtějí ještě o možných úpravách jak DPH, tak přímých daní jednat.

Cesty k progresi jsou různé

Kdo se zatím staví k progresivní dani z příjmu fyzických osob zamítavě, je ODS. "Zvyšování přímých daní nepadá do úvahy, to bychom popřeli svůj volební program a volební sliby," uvedl předseda sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Připustil však, že ODS je ochotna zrušit tzv. superhrubou mzdu, kterou zavedla Topolánkova vláda. "Jsme připraveni vést debatu o nahrazení superhrubé mzdy hrubou mzdou a tam de facto dojde k navýšení daní u těch nejbohatších," naznačil.

Ve skutečnosti by však došlo pouze k odstranění degrese. Přestože nyní existuje rovná sazba 15 %, kvůli výpočtu ze superhrubé mzdy (hrubá mzda plus povinné odvody) platí většina zaměstnanců až 23% sazbu. Pouze lidé s výrazně nadprůměrnými příjmy platí podstatně nižší sazbu - díky stropům na placení pojistného. Rovná daň je tak ve skutečnosti degresivní.

Jinou cestu naznačil Petr Gazdík; mohly by se posouvat stropy na zdravotní a sociální pojištění. Nevyloučil ani debatu o vyšší dani pro vysokopříjmové skupiny.

"Když to bude nad nějaký vhodný limit, tak se o tom pojďme bavit," uvedl.

Možností je rovněž současně zrušit stropy na odvody pojistného a omezit pro bohaté daňovou slevu na poplatníka nebo na dítě. Aktuálně.cz oslovilo i ministra financí Miroslava Kalouska, zda by byl ochoten případné změny ještě zpracovat. Na otázku však nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy