Koalice se pře o rozpočet. Ve hře škrty, nebo vyšší DPH

Kateřina Eliášová
19. 7. 2011 7:28
Ještě před jednáním pohrozil Bárta vetem rozpočtu, nelíbí se mu vyšší DPH
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předložil koaličním partnerům návrh státního rozpočtu na příští rok.

Počítá v něm se zachováním schodku 105 miliard korun za cenu výrazných škrtů na jednotlivých ministerstvech. Zároveň však připravil variantní řešení, které by srazilo deficit rozpočtu až na 95 miliard. 

"Druhá varianta je ambicióznější, zrychlovala by snižování deficitu a byl by zcela eliminován deficit na důchodovém účtu. Přiznám se, že já této variantě fandím," řekl po pondělním koaličním jednání.

Znamenalo by to však nárůst daně z přidané hodnoty na 19 procent, s výjimkou knih, léků a tisku. Proti jsou zatím Věci veřejné, ODS má zase výhrady k výjimkám v nižší sazbě. 

Na téma rozpočtu i DPH budou na úterní odpolední schůzce znovu jednat ekonomičtí ministři.

"Zatím jsme se nedohodli, žádný závěr jsme neučinili s tím, že se na těch variantách bude dál pracovat," uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Pod tlakem veta

Koaliční schůzka se konala jen krátce po strategické poradě Věcí veřejných, na které faktický lídr Věcí veřejných a předseda poslaneckého klubu strany Vít Bárta připustil, že by ministři VV  mohli na středečním jednání vlády rozpočet vetovat, pokud ostatní strany nepřistoupí na dohodu.

Redakci Aktuálně.cz to potvrdily zdroje uvnitř strany, detailně obeznámené s vyjednávací taktikou Věcí veřejných.

"Ministři VV nebudou mít mandát hlasovat pro takové změny, které by znamenaly zvýšení DPH. Buď se při hlasování na vládě zdrží, což by mohlo být vnímáno jako porušení koaliční smlouvy, nebo budou návrh rozpočtu vetovat," sdělil výše jmenovaný zdroj.

10 miliard pro silnice

Vyjednavači Věcí veřejných se budou muset do středečního jednání vlády rozhodnout, zda nakonec na vyšší DPH ministři VV kývnou. Vedle dosažení nižšího schodku by totiž podle informací Aktuálně.cz tato varianta počítala s 10 miliardami navíc do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Byl to jeden z klíčových požadavků Věcí veřejných, kterým podmiňovaly své "ano" pro rozpočet. Původně žádaly 14 miliard, ale i částka o čtyři miliardy nižší je pro ně podle zdrojů ze strany důvodem ke změně postoje k vyšší DPH. Nadto by přibyly i peníze do resortu školství, což by zajistilo růst platů učitelů.

Vyšší daň ano, ale ne DPH

Nejmenší koaliční strana upozorňuje, že se jí nelíbí plánované výrazné škrty zejména v resortu školství a dopravy. Požadují více peněz; ty lze podle Bárty získat ještě hlubšími škrty v ostatních resortech či pomocí zvýšení daně z příjmu právnických osob.

V tomto se Věci veřejné liší od TOP 09 a ODS, které už zvýšení DPH berou jako hotovou věc. "Zvýšené DPH nás nemine, v krizovém případě bych pro to ruku zvedl," uvedl v neděli ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Už v úterý projednají Kalouskův návrh rozpočtu na svém jednání ekonomičtí ministři. 

Kdyby se hned napřesrok obě sazby DPH sjednotily na devatenácti procentech, zvýší se rozpočtové příjmy o 20 miliard a všechny rozpočtové kapitoly budou moci utrácet stejně jako letos. Ve snížené desetiprocentní sazbě by přitom podle informací Aktuálně.cz zůstaly pouze léky, knihy a tisk.

Na úrovni spekulací zatím zůstává sjednocení sazby DPH na dvaceti procentech. Rozpočet by na této operaci vydělal dalších 15 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy