Klid v koalici? Omyl, VV startují bitvu o rozpočet

Kateřina Eliášová
14. 7. 2011 13:18
Koalice projedná možné zvýšení DPH na 19 %, špičky stran se sejdou už v pondělí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné se nehodlají smířit s tím, jaký rozpočet chystá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na příští rok. Nejen jejich ministerstva čekají výrazné škrty.

Nad rámec jeho plánů žádá nejmenší koaliční partner čtyři miliardy navíc do školství na platy učitelů a nejméně 10 miliard do státního fondu dopravní infrastruktury. VV chtějí rovněž přehodnocení škrtů v ostatních resortech a seznam priorit, které by měl stát finančně podporovat.

Požadavky strana oficiálně oznámila na nočním středečním jednání Porady ekonomických ministrů.

Ministr Kalousek na něm členům Nečasovy vlády předložil první návrhy, o kterých Aktuálně.cz již podrobně informovalo. Nespokojení nejsou pouze ministři Věcí veřejných, nejmenšího koaličního partnera však bylo slyšet nejvíce.

"Kalousek nám oznámil, ať si v případě svých požadavků dobře rozmyslíme, jak posílit příjmovou stránku. Za žádnou cenu totiž nehodlá zvyšovat schodek rozpočtu," řekl Aktuálně.cz jeden z účastníků noční porady.

Vyšší DPH projedná K9

Klíčový souboj se svede o zvýšení daně z přidané hodnoty na 19 procent, čímž by se rozpočtové příjmy zvýšily o 20 miliard a nebylo by nutné tolik škrtat. Takovou možnost, která v noci na dvouhodinovém jednání zazněla, však Věci veřejné důsledně odmítají.

"My říkáme: Zvyšte daně, nikoliv však DPH. Její zvýšení je pro nás nepřijatelné. Bylo by to porušením toho, o co jsme se čtvrt roku hádali v rámci důchodové reformy," řekl Aktuálně.cz předseda strany Radek John (VV).

Tehdy koalice dohodla zachování DPH ve výši 20 procent, dolní sazba se má z deseti zvýšit na čtrnáct.

Příjmovou stránku rozpočtu lze však podle Kalouska vylepšit i dalšími způsoby: úpravou mandatorních výdajů, zvýšením daně právnickým osobám či daně z nemovitosti anebo úpravou dávek, zaznělo na poradě ministrů. Ministr financí zatím odmítá jakákoli plánovaná opatření komentovat. "Dokud nebude dohoda, nemohu k tomu sdělit více," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Strany mají čas do pondělí, kdy se mají na zasedání K9 sejít koaliční vyjednavači. O den později opět zasedne Porada ekonomických ministrů.

Ministři plánují škrty

Členové kabinetu však nespoléhají pouze na to, že se zvýší příjmy a nebude nutné škrtat. Plánují, kde by bylo možné ušetřit, o detaily se však s médii dělí jen málokdo.

Například ministr školství Josef Dobeš (VV) chce už příští týden kolegy ve vládě seznámit s materiálem, který výrazně mění systém financování regionálního školství.

"Dotace do škol se budou řídit podle počtu dětí ve třídě. Optimum bude někde mezi 24 až 26 dětmi ve třídě. Tam, kde budou chtít provozovat třídy s menším počtem žáků, bude muset výuku doplácet kraj," prozradil část svých plánů Dobeš. Takzvaná optimalizace regionálního školství podle něj přinese úsporu pět miliard korun.

O úsporách přemýšlí i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"V průběhu měsíců jsme schopni razantně snižovat provozní náklady, nakonec k tomu směřuje i zřízení jednotného platebního a inkasního místa pro příští rok. To jsou opatření, která významně sníží nároky na administraci státu, ale velmi těžko lze předpokládat, že se ty náklady sníží o čtvrtinu z roku na rok, jak žádá ministr financí. To je nedosažitelné," uvedl Drábek.

Ministr zatím nechtěl říci, zda se plánované škrty dotknou i sociálních dávek. Podle Drábka je možné mluvit právě o úpravě daně z přidané hodnoty, naopak odmítá zvyšovat přímé daně.

"Bylo nám vyčítáno, jakým způsobem jsme domlouvali uvnitř koalice postup při úpravě sazeb DPH. Teď se ukazuje, že to, co VV velmi tvrdým způsobem vybojovaly, byl chybný krok. Já jsem upozorňoval na to, že v resortech, které mají VV svěřené, budou ty peníze chybět," uvedl.

S kritikou Věcí veřejných za jejich postoj k rozpočtu nečekala příliš dlouho sociální demokracie. Její předseda Bohuslav Sobotka si myslí, že se Věci veřejné chovají ve věci rozpočtu na příští rok pokrytecky.

"Ministři za VV, včetně Radka Johna, už v loňském roce hlasovali pro víceleté rozpočtové rámce, které zahrnují i rozpočet na rok 2012. Věci veřejné také zcela disciplinovaně podpořily všechny návrhy ministra Kalouska, které podvázaly příjmovou stranu rozpočtu. Nyní se tak VV mohou divit jen katastrofálním důsledkům své vlastní politiky," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy