Praha - Od začátku letošního roku v tuzemských prodejnách potravin nejvíce zdražily broskve a nektarinky, salátové okurky a papriky. Naopak nejvíce zlevnily jahody, které přesto v tomto ročním období nyní přijdou na 108 korun za kilogram. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) za letošní první čtvrtletí.
Za nárůst cen mohou hlavně vyšší náklady na skladování přes zimu nebo špatná úroda. Ukazuje se ale také, že sankce, které od loňského léta jako odplatu Evropské unii zavedlo Rusko na dovoz ovoce, zeleniny, masa či mléčných výrobků z EU, se automaticky neprojevily ve zlevnění pro spotřebitele.
Deset potravin, které letos v Česku nejvíce zdražily:
Položka | Prosinec 2014 | Březen 2015 | Změna |
Broskve, nektarinky (kg) | 41,65 Kč | 78,33 Kč | 88,1 % |
Salátové okurky (kg) | 31,78 Kč | 56,46 Kč | 77,7 % |
Jádra lískových ořechů (kg) | 368 Kč | 464,1 Kč | 26,1 % |
Papriky (kg) | 52,81 Kč | 65,66 Kč | 24,3 % |
Zelí hlávkové bílé (kg) | 8,59 Kč | 10,6 Kč | 23,4 % |
Pepř mletý černý (100 g) | 64,22 Kč | 78,33 Kč | 22 % |
Mrkev (kg) | 14,08 Kč | 16,5 Kč | 17,2 % |
Konzumní brambory (kg) | 9,98 Kč | 11,59 Kč | 16,1 % |
Banány žluté (kg) | 31,1 Kč | 35,9 Kč | 15,4 % |
Rajčatová šťáva (litr) | 33,43 Kč | 36,82 Kč | 10,1 % |
Měkké ovoce a drahé sklady
Vůbec nejvíce v březnu ve srovnání s prosincem 2014 zdražily broskve a nektarinky. Zatímco v posledním měsíci loňského roku stálo kilo v průměru 41,65 koruny, letos v březnu to bylo už 78,33 koruny.
Podle agrárního analytika Petra Havla může za vysoké ceny především špatná úroda, a tedy malá nabídka. "Také jde o měkké ovoce rychle podléhající zkáze, které se obtížně skladuje, téměř to nejde," dodává Havel.
Salátové okurky stojí podle ČSÚ o 77,7 procenta více než loni v prosinci. Výrazně zdražily i papriky. Podle dat SZIF stouply především ceny bílých paprik. Jejich ceny se ale postupně opět snižují, mezi 16. a 22. únorem totiž stál kilogram ještě 81 korun. Naopak oranžové papriky od počátku roku zlevnily o 11 procent a zelené o 9,6 procenta.
"V zásadě jde o stejné důvody – nedostatek nabídky a také vliv skladovacích poplatků," vysvětluje Havel. Na rostoucích cenách zeleniny je podle něj vidět, že na ceny potravin v tuzemsku neměly žádný vliv ruské sankce. "Kdyby byl díky ruským sankcím přebytek těchto produktů na trhu, ceny by nerostly," říká. Problém se podle něj zveličoval a zveličuje. "Drobné problémy, ale jen zcela konkrétních výrobců, jsou v mlékárenství," dodává.
Čekání na novou sklizeň
U ovoce či zeleniny půjdou ale podle Havla postupně ceny opět dolů. "V jarním období je růst cen ovoce a zeleniny obvyklý, prohlubuje se totiž rozdíl mezi množstvím nabídky a množstvím poptávky. Spotřebitelé chtějí konzumovat ovoce i zeleninu pořád, ale nová sklizeň ještě nezačala a časová vzdálenost od té minulé se zvětšuje. Aby bylo ovoce a zelenina k dispozici celoročně, musí se skladovat - a náklady na skladování jsou nemalé a každý měsíc se navyšují, což se následně promítá do cen," vysvětluje analytik.
První čerstvé produkty budou podle něj tradičně ještě mít vyšší ceny, pak ale dojde k poklesu. "Na tuzemském trhu je typickým jevem razantní zdražení brambor prostřednictvím raných brambor, které můžeme očekávat asi tak v průběhu měsíce," doplňuje.
Největší zdražení za poslední rok
Za poslední rok - tedy oproti březnu 2014 - nejvíce zdražila jádra lískových ořechů. Jejich průměrná cena stoupla o 76,4 procenta na 464 koruny za kilogram.
Deset potravin, které od března 2014 nejvíce zdražily:
Položka | Cena v březnu 2015 | Zdražení |
Jádra lískových ořechů (kg) | 464,1 Kč | 76,4 % |
Okurky salátové (kg) | 56,46 Kč | 34,2 % |
Švestky sušené (kg) | 194,78 Kč | 25,3 % |
Květák bílý celý (ks) | 40,88 Kč | 22,5 % |
Pepř černý mletý (100 g) | 78,33 % | 20,1 % |
Ceny lískových ořechů vzrostly celosvětově kvůli mrazům, které postihly Turecko, jejich největšího producenta. To na trh dodává více než 70 procent lískových ořechů. Podle listu Financial Times se ceny kvůli poškození úrody ve vyšších nadmořských výškách vyšplhaly na desetiletá maxima – z původních 12 lir vzrostla cena až na 23 lir za kilogram.
Levnější tropické ovoce i rajčata
Během prvního čtvrtletí naopak nejvíce zlevnily jahody - o 56,1 procenta, v březnu stál kilogram už "jen" 107,7 koruny.
Potraviny, které v českých obchodech nejvíce zlevnily:
Položka | Prosinec 2014 | Březen 2015 | Pokles cen o... |
Jahody zahradní (kg) | 245,33 Kč | 107,74 Kč | 56,1 % |
Vodní meloun červený (kg) | 52,28 Kč | 43,66 Kč | 16,5 % |
Brokolice (ks) | 24,42 Kč | 20,72 Kč | 15,2 % |
Kiwi (kg) | 70,1 Kč | 60,61 Kč | 13,5 % |
Hrozny stolní (kg) | 91,37 Kč | 79,77 Kč | 12,7 % |
Olej slunečnicový (litr) | 48,61 Kč | 42,49 Kč | 12,6 % |
Květák bílý celý (ks) | 45,32 Kč | 40,88 Kč | 9,8 % |
Celer (kg) | 18,46 Kč | 16,9 Kč | 8,5 % |
Rajčata červená kulatá (kg) | 47,23 Kč | 43,25 Kč | 8,4 % |
Káva zrnková pražená (100 g) | 16,19 Kč | 14,83 Kč | 8,4 % |
"Exotické ovoce jsou často produkty z jižní části planety, kde je sklizňová sezona opačná k sezoně v severní polokouli, tedy v zimě je tam léto a v létě zima. To se projevuje i v cenách těchto produktů," uvádí Havel.
Rajčata pak podle něj zlevnila, protože je skleníková výroba "dobře vymakaná" a náklady se snižují. "Určitě je ale také důvodem skutečnost, že skleníková rajčata nemají zrovna dobrou image a spotřebitelé je tolik neberou," dodává s tím, že nižší zájem zákazníků tedy může "nutit" prodejce zlevňovat.
Potraviny bez výraznějších cenových změn:
Položka | Prosinec 2014 | Březen 2015 |
Hovězí maso přední s kostí (kg) | 109,6 Kč | 109,28 Kč |
Hermelín (kg) | 278,45 Kč | 277,9 Kč |
Chléb konzumní kmínový (kg) | 23,04 Kč | 23,02 Kč |
Bramborové knedlíky v prášku (kg) | 52,7 Kč | 52,71 Kč |
Pomerančová šťáva (1 l) | 34,86 Kč | 34,87 Kč |
Polárkový dort (1 l) | 34,41 Kč | 34,43 Kč |
Hranolky bramborové mražené (kg) | 34,2 Kč | 34,25 Kč |
Ovocná zmrzlina (průmysl.) (1 l) | 198,01 Kč | 198,38 Kč |
Sušenky neplněné (kg) | 133,3 Kč | 133,59 Kč |
Žvýkací guma (balení) | 12,01 Kč | 12,04 Kč |