Kdy sundat roušku a jak testovat ve firmách. Průvodce právním bludištěm nařízení

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 3. 2021 6:16
Testování na covid-19 ve firmách jede na plné obrátky. K velkým firmám a státním úřadům nad 50 zaměstnanců se nově musí přidat i malé firmy s deseti a více zaměstnanci. Co lidé musí v práci podstoupit a co naopak mohou odmítnout v souvislosti s testováním, vysvětlují advokáti Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland a Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.
Otazník, dotaz, škola, ilustrační foto
Otazník, dotaz, škola, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Testovat se bude každý týden 3,2 milionu pracovníků

Vláda schválila povinné testování ve firmách na začátku března. Cílem je zamezit šíření pandemie covidu-19 v zaměstnání. Podniky nad 250 zaměstnanců musely dodat výsledky prvního kola testování do 12. března. Podniky s 50 až 249 lidmi musely mít první testy hotové do 15. března.

Nyní bude povinné testování platit i pro firmy od deseti do 49 zaměstnanců, první kolo testování musí dokončit do 26. března. 

Testy se zatím budou opakovat vždy po sedmi dnech. O zvýšení frekvence testování na dvakrát týdně vláda zatím nerozhodla, bude o tom ještě jednat s profesními organizacemi. 

  • Povinné testování se týká celkem 3,2 milionu zaměstnanců. Na nejčastější otázky, které s ním souvisí, odpovídají advokáti oslovení Aktuálně.cz, kteří se specializují na pracovní právo. Na následujících kartách se dozvíte, jaká práva a povinnosti mají zaměstnanci i zaměstnavatelé.
 

Právě se děje

Další zprávy