Kdy sundat roušku a jak testovat ve firmách. Průvodce právním bludištěm nařízení

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 3. 2021 6:16
Testování na covid-19 ve firmách jede na plné obrátky. K velkým firmám a státním úřadům nad 50 zaměstnanců se nově musí přidat i malé firmy s deseti a více zaměstnanci. Co lidé musí v práci podstoupit a co naopak mohou odmítnout v souvislosti s testováním, vysvětlují advokáti Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland a Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.
Foto: Škoda Auto

Je možné samotestování doma?

  • Odpovídá Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland, vedoucí týmu zabývajícího se pracovním právem.

Zaměstnavatel nám rozdal sady na samotestování. Doma si máme provést test podle návodu a v čestném prohlášení potvrdíme, že v případě pozitivního testu budeme kontaktovat lékaře. Je to správný postup?

Je na zaměstnavateli, jakou formou zajistí povinné testování svých zaměstnanců, tedy zda nabídne samotestovací sady, nebo využije externí poskytovatele lékařských služeb. Pokud se vydá cestou samotestování, text opatření ministerstva zdravotnictví naznačuje, že by mělo testování proběhnout na pracovišti. Naopak s provedením testu mimo pracoviště opatření počítá pro případy, kdy zaměstnanec po dobu posledních sedmi dnů pracoval mimo pracoviště. 

Správnější je tedy hromadné testování na pracovišti. Na druhou stranu v podmínkách některých firem není testování na pracovišti dost dobře možné a nařízení ministerstva je v tomto ohledu, mírně řečeno, nejasné. Zároveň se zdá, že je hromadné testování mimo pracoviště kontrolními orgány zatím tolerováno. Nelze ale vyloučit, že se přístup změní. 

Zároveň můžeme diskutovat nad tím, zda je z hlediska prevence šíření covidu-19 lepší shromáždit ve firmě celou směnu na jednom místě a všechny hromadně testovat, nebo zda je lepší, aby si každý udělal test sám doma, a pokud bude pozitivní, do práce nechodil a neohrozil kolegy a spolucestující. Ale to už je odborná otázka a v odůvodnění mimořádného opatření ji nenajdeme.

 

Právě se děje

Další zprávy