Otázky a odpovědi: Jak ruská agrese zasáhla ekonomiku a na co se teď musíme připravit

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 24. 2. 2022 17:26
Prudké výprodeje akcií, skokové zdražování ropy a zemního plynu, ale třeba i obilí. To, čemu podle expertů včera ještě téměř nikdo nevěřil, se dnes stalo realitou. Světový byznys na ruskou agresi vůči Ukrajině zareagoval šokem. Následující přehled ukazuje, jak se zachovají světové trhy, co se stane, když dojde k přerušení dodávek plynu či ropy do Česka, nebo jak velké zásoby nám vlastně zbývají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Třinecké železárny

Jak jsou české firmy závislé na surovinách z východu?

S dodávkami železné rudy, které pocházejí z Ukrajiny, zatím české podniky problémy nemají, uvedly ve čtvrtek pro agenturu ČTK mluvčí slezských hutních firem Třinecké železárny (TŽ) Petra Macková Jurásková a Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Podle předsedy představenstva Ocelářské unie Daniela Urbana tvoří ruda z Ukrajiny asi tři čtvrtiny rudy dodávané do Česka.

"Zásobování dosud funguje bez problému," řekla Černá. Že s dodávkami zatím nejsou žádné potíže, potvrdila i Macková. "Situaci neustále monitorujeme a pochopitelně s ohledem na vývoj konfliktu pracujeme na rozšíření spektra dodavatelů," řekla mluvčí TŽ.

  • Urban uvedl, že hutě mají určité zásoby. Rudu z Ukrajiny je případně možné nahradit dodávkami z Austrálie či Brazílie. "Přeprava je ale logicky dražší, a hlavně od objednávky do dodání to trvá přibližně dva měsíce a doprava z přístavů není jednoduchá kvůli kapacitě železnice," uvedl Urban.

Z Ukrajiny se podle něj do Česka dovážejí i další věci, například žáruvzdorné materiály nebo technologické komponenty. "Nejistota samozřejmě není dobrá," dodal.

  • Zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška nicméně ve čtvrtek v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz upozornil, že dopady ruské invaze na Ukrajinu budou zřetelné až v příštích dnech a týdnech. "V tuto chvíli není nikdo schopen odhadnout, co všechno se ještě stane. Ale doporučoval bych všem, aby byli připraveni, a to i na černé scénáře," dodal i na adresu českých firem.
 

Právě se děje

Další zprávy