Otázky a odpovědi: Jak ruská agrese zasáhla ekonomiku a na co se teď musíme připravit

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 24. 2. 2022 17:26
Prudké výprodeje akcií, skokové zdražování ropy a zemního plynu, ale třeba i obilí. To, čemu podle expertů včera ještě téměř nikdo nevěřil, se dnes stalo realitou. Světový byznys na ruskou agresi vůči Ukrajině zareagoval šokem. Následující přehled ukazuje, jak se zachovají světové trhy, co se stane, když dojde k přerušení dodávek plynu či ropy do Česka, nebo jak velké zásoby nám vlastně zbývají.
Foto: Ludvík Hradilek

Jsou ohroženy dodávky plynu a ropy do Česka?

Zda může reálně dojít k odstřižení dodávek, experti ovšem nevědí. Tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu dál do Evropy zatím pokračuje bez omezení, prohlásila ve čtvrtek ráno s odkazem na sdělení ruské plynárenské společnosti Gazprom agentura Interfax. Rusko si podle tamního ministra energetiky Nikolaje Šulginova údajně klade za cíl udržet své dodávky plynu do zahraničí nepřerušené.

Jenže co bude dál, si experti netroufají odhadnout. Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiřího Gavora by nicméně přerušení dodávek Ruskem nemělo logiku.

  • "Rusko teď naopak očekává zpřísnění sankcí, které bude nevyhnutelné z evropské i americké strany. Jednostranný krok už udělalo - vojenský, a že by to nyní doprovodilo jednostranným útokem na Evropu jako celek, a tedy zastavilo dodávky ropy a plynu, to mi nedává smysl ani politickou a ekonomickou logiku," vysvětluje pro online deník Aktuálně.cz a podotýká, že pro Rusko jde o významný zdroj příjmů.

Nicméně pokud by k zastavení dodávek opravdu došlo, podle zmocněnce pro otázky energetické bezpečnosti Václava Bartušky je Česko schopno výpadek pokrýt.

"V ropě jsme schopni bez problémů zvládnout výpadek Družby, to už jsme si vyzkoušeli před třemi lety," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "U zemního plynu je samozřejmě situace komplikovanější. Nicméně i v případě kompletního výpadku dodávek ruského plynu jsme schopni situaci zvládnout," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy