Toyota, Sony, Fujitsu. Dílnu na inovace zasáhla pandemie, japonský vývoz se propadl

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
30. 7. 2020 19:04
Třetí největší ekonomika světa hlásí meziroční propad exportu o 15,4 procenta, je to největší pokles od finanční krize v roce 2009. Lidé méně nakupovali japonská auta i elektroniku. Podle expertů se má situace postupně zlepšit, mimo jiné díky uvolňování opatření. Rizikem ale zůstává vývoj v USA. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled stěžejních odvětví, s nimiž Japonci prorazili ve světě.
Japonská chemička Sumitomo
Japonská chemička Sumitomo | Foto: Shutterstock.com

4. Chemie

  • Japonsko je rovněž důležitým vývozcem chemikálií. Ty tvoří kolem 10 procent z vývozů. Chemické giganty vyváží především organické chemikálie, plasty či zdravotnický materiál. 

Jedním z chemických gigantů Japonska je firma Sumitomo Chemical. V oboru petrochemických látek jde o lídra v Asii. Vyrábí a prodává polyetylen, polypropylen, kaučuky a technické plasty. Má stovku výrobních závodů po celém světě včetně Evropy. 

Sumitomo se specializuje v oblasti chemických látek, léčiv nebo třeba výzkumu pro zdravotnictví. Poskytlo například kolem 21 milionů korun izraelskému start-upu, který pracuje na vývoji senzoru, jenž umí zjistit infekci novým koronavirem rozpoznáním pachu. Senzor využívá technologii start-upu na rozpoznání virové infekce podle nádechů nosem.

 

Právě se děje

Další zprávy