Toyota, Sony, Fujitsu. Dílnu na inovace zasáhla pandemie, japonský vývoz se propadl

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
30. 7. 2020 19:04
Třetí největší ekonomika světa hlásí meziroční propad exportu o 15,4 procenta, je to největší pokles od finanční krize v roce 2009. Lidé méně nakupovali japonská auta i elektroniku. Podle expertů se má situace postupně zlepšit, mimo jiné díky uvolňování opatření. Rizikem ale zůstává vývoj v USA. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled stěžejních odvětví, s nimiž Japonci prorazili ve světě.
Dovoz ropy na moři
Dovoz ropy na moři | Foto: iStock

Nedostatek přírodních zdrojů

Podle agentury Kjódó dovozy v Japonsku převýšily vývozy za první pololetí letošního roku o 2,24 bilionu jenů, tedy přibližně 485,3 miliardy korun.

Japonský dovoz jinak představuje přibližně 15 procent japonského HDP. Nejvýznamnější je pro Japonsko především dovoz minerálních paliv, neboť je chudé na energetické suroviny a po odstavení jaderných elektráren před devíti lety výrazně vzrostla potřeba jejich importu. 

  • Země je tak závislá především na dodávkách ropy, které podle údajů českého ministerstva zahraničních věcí dováží prakticky sto procent. Hlavním zdrojem černého zlata byly po roce 2000 dovozy z oblasti Blízkého a Středního východu.

Japonsko sice má zásoby uhlí, ale své potřeby kryje z 97 procent importem kvůli vysokým těžebním nákladům. Disponuje také omezenými zdroji plynu a železné rudy, ovšem dovoz je přesto stoprocentní.

Těžba dřeva přes vysoké zalesnění Japonska kryje pouhou pětinu spotřeby. Důvodem je nevhodná věková skladba porostů a obtížnost těžby v horských oblastech. Velká část potřeby je proto kryta dovozy z Kanady, USA, Ruska a zemí jihovýchodní Asie.

Dalšími významnými položkami dovozu jsou elektronická zařízení, která tvoří 15 procent všeho dovozu. Následují například chemikálie či strojírenské výrobky.

 

Právě se děje

Další zprávy