Toyota, Sony, Fujitsu. Dílnu na inovace zasáhla pandemie, japonský vývoz se propadl

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
30. 7. 2020 19:04
Třetí největší ekonomika světa hlásí meziroční propad exportu o 15,4 procenta, je to největší pokles od finanční krize v roce 2009. Lidé méně nakupovali japonská auta i elektroniku. Podle expertů se má situace postupně zlepšit, mimo jiné díky uvolňování opatření. Rizikem ale zůstává vývoj v USA. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled stěžejních odvětví, s nimiž Japonci prorazili ve světě.
Japonská firma Fujitsu
Japonská firma Fujitsu | Foto: Shutterstock.com

2. Strojírenství

Japonské strojírenství tvoří necelou pětinu všech vývozů. Japonsko vyváží v této kategorii především generátory, počítače a jejich součásti či polovodiče. Zatímco výroba generátorů či polovodičů meziročně klesla skoro o pětinu, výroba počítačů zaznamenala desetiprocentní nárůst. 

  • Mezi přední výrobce počítačů a součástí v Japonsku se řadí právě gigant Fujitsu. Společnost podle Kjódó počátkem července oznámila, že do roku 2023 omezí pracovní prostory v Japonsku na polovinu, přičemž až 80 000 zaměstnanců pobídla k práci z domova.

Japonská technologická firma se tak přidává k dalším velkým podnikům, jako je Hitachi, Toshiba či Sony, které rovněž rozšiřují opatření umožňující práci z domova kvůli nebezpečí nákazy novým koronavirem.

Zaměstnancům tak firma přestane přispívat na dopravu, ale poskytne jim okolo tisícikoruny za měsíc na zařízení domácí kanceláře.

 

Právě se děje

Další zprávy