Prodělala na devizách.Možná ztratí život

Dušan Klimeš
13. 8. 2006 0:00
Hanoj - Za špatný obchod smrt. To není jen praxe u mafie či gangu, ale hrozí to i vietnamské obchodnici s devizami.

Trestu smrti zastřelením nyní čelí Nguyen Thi Ouynh Van, a to kvůli tomu, že se jí nepovedlo pár obchodů s devizami.

Od března pracovala jako zástupkyně šéfa divize financí v pobočce jedné z největších vietnamských bank Incombank, která je vlastněná státem.

Nyní je obviněna a uvězněna kvůli "ztrátě vládních prostředků při špatnému hospodaření", tedy přečin, který se ve Vietnamu trestá smrtí.

Své bance prodělala 5,4 milionu dolarů, což je asi 110 milionů korun, během několika spekulativních obchodů, které udělala se třemi zahraničními bankami. Jendou z nich je i ABN Amro, která patří do dvacítky největších bank světa.

Foto: Reuters

Vše v zájmu strany

Tento případ je však vnímán i jako ukázka toho, jak se dokáže Vietnam reformovat ze státu tvrdě řízeného komunistickou stranou ve stát, kde má hlavní slovo právo. Pokud bude obchodnice skutečně odsouzena k trestu nejvyššímu, je zřejmé, že "blaho lidu a jeho finanční zdroje" jsou zde na prvním místě, tedy výš než lidský život.

V tomto uzavřeném státě je zároveň složité cokoli bližšího k případu zjistit, píše britská BBC.

Málokdo si riskne mluvit s cizími médii, ať už na záznam, či mimo něj.

"Tento případ velice znervózňuje představitele zahraničních společností, které působí ve Vietnamu, neboť je o něm tak málo informací," říká Adam Sitkoff, výkonný ředitel Americké obchodní komory v Hanoji.

Důvodem je i to, že odpovědí na tento případ ze strany vietnamské banky byla žaloba ABN Amro a požadavek navrácení 5,4 milionů dolarů, které nešťastná obchodnice prodělala.

Souzeni i další pracovníci

Celý proces začne oficiálně v pondělí 14. srpna. Ve vězení jsou i čtyři zaměstnanci ABN Amro. Jeden z nich byl podle informací zadržován po čtyři měsíce, aniž by mu bylo sděleno obvinění či měl šanci mluvit s právníkem.

Šéfu pobočky této banky ve Vietnamu bylo navíc zakázáno, aby vycestoval ze země.

"ABN Amro věří, že obchody s vietnamskou bankou byly v pořádku a bez problémů vypořádány," uvádí banka ve svém prohlášení.

Foto: Reuters

V jedné rovině leží celý případ na interpretaci části nařízení, které vydala Státní vietnamská banka před sedmi lety, ale v účinnost vešlo až minulý měsíc.

Podle tohoto předpisu musí být obchodníci s devizami registrování u Státní vietnamské banky. Podle zástupců Incombank však její zaměstnanci tuto registraci neměli a zahraniční banky o tom věděly.

A co na to Státní banka? Ta mlčí a nedává žádná vyjádření.

Lze se tedy jen dohadovat, jak celý případ dopadne. Justiční systém je pod dohledem komunistické strany, takže je možné, že kvůli pár nepodařeným obchodům, které nebyly ani podvodem, přijde o život jedna žena.

 

Právě se děje

Další zprávy