Burza: nervozita plodila rekordy

Red eko
18. 6. 2006 0:00
Praha - Makléři jsou už otrlí. Ale lidem, kteří uložili své peníze do akcií, musel vzít uplynulý týden na burze dech.

Všichni seriózní obchodníci na to upozorňují: akcie nejsou pro sprintery. Kdo do nich chce bezpečně uložit peníze, musí počítat, že je v cenných papírech nechá dlouho, třeba i roky.

Uplynulý týden však na burze v Praze -ale i v dalších metropolích - dal šanci rychlíkům, kteří se řídí heslem: vydělat a zmizet. Po sérii černých dní, kdy během hodin ztrácely rozhodující tituly vše, co nabraly za předcházející rok, přišel čtvrtek. Za jediný den povyskočila cena akcií tak, jak to v posledních více než dvanácti letech nikdo nemohl zažít.

Černé rekordy se střídaly s pozitivními jako letošní počasí - to také nemilosrdně přešlo ze zimy rovnou do léta.

Burzovní index PX si za týden polepšil o více než 3,5 procenta a v pátek uzavřel na 1278 bodech. Jenže v měsíčním srovnání už není číslo tak pěkné. Propad dosáhl více než třináct procent, například v úterý byla burza nejníž za poslední rok.

Ztráta? Stovky miliard

Ještě horší pohled nabízejí čísla o celkové hodnotě pražského akciového trhu. Ve chvíli, kdy se index dotkl svého ročního minima, tratili investoři 345 miliard korun v porovnání s předchozím měsícem.

Nejde však o slabost české ekonomiky, špatné výkony domácích firem, ale o jev globální.

"Celosvětově akciové trhy na přelomu května a června zaznamenaly největší propad za poslední tři roky. Na začátku června se razantní propady přelily na všechna aktiva a klesaly nejen akciové trhy, ale i ceny kovů a ostatních komodit, včetně ropy," upozornil analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

"Na finančních trzích začala místy převládat panika a racionální uvažování  spolu se sledováním ekonomického základu vzaly za své," dodal.

Americká inflace může za pád...

Vše začalo v polovině května, kdy byly zveřejněny výsledky inflace v USA.

"Inflace byla mírně vyšší, než se očekávalo a na trhu se objevila myšlenka, že americká centrální banka může pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby utlumila inflační tlaky," vysvětluje již citovaný analytik.

Další zvyšování sazeb přináší hrozbu zpomalení ekonomického růstu a nižší růst je obvykle spojen s nižšími zisky firem, což je špatná zpráva pro akcie.

"Reálné obavy jsou sice na místě, ale všechny negativní změny jsou pouze mírné a spíše indikují drobné zpomalení ekonomiky. V žádném případě světové ekonomice aktuálně nehrozí propad růstu, ani se neroztáčí inflační spirála," hodnotí Sklenář přehnanou reakci trhů.

"Ovšem investoři znervóznili a začali uzavírat svoje akciové pozice. Takové chování se okamžitě přelilo na všechny trhy včetně domácí burzy. V květnu někteří zahraniční investoři začali prodávat část svých akciových pozic, což později přešlo v první vlnu výprodejů. Další propady vyvolávaly další paniku a další prodeje," popisuje situaci anlytik z Atlantik FT.

...ale i růst 

Není však tak zle, jak by se na první pohled zdálo. Alespoň podle analýz již citované společnosti: "Investoři si byli z velké části vědomi, že reakce trhu je přehnaná a dočasná. Proto například regionální trhy nezaznamenaly odchod zahraničních investorů a ani manažeři akciových fondů nehlásili odliv klientů. Naopak nízké ceny akcií vytváří příležitost k velmi výhodné investici."

A na světové burzy znovu zapůsobila Amerika. Globální výprodeje akcií totiž zastavily nové údaje o inflaci v USA, a to přesto, že byly opět pod očekáváním.

"Výsledky totiž ukázaly, že ceny sice nepatrně vzrostly, ale inflační spirála se neroztáčí a tedy propad burz byl neadekvátní," uzavírá Sklenář.

 

Právě se děje

Další zprávy