Euro poprvé nestojí ani 28 korun

Dušan Klimeš
11. 8. 2006 10:50
Praha - Tento týden koruna dokázala prorazit historické maximum. A to hned třikrát. Naposledny dnes ráno v půl desáté. Poprvé se obchodovala pod 28 korun.

Obchodníci totiž mohli nakoupit euro za 27,96 korun. Tím si ustanovila svoji novou rekordní výši, a poprvé se tak dostala pod 28 korun za jedno euro.

Předevčírem se koruně podařilo o jeden haléř zlepšit předešlý rekord 28,10. Včera pak svoji hodnotu vylepšila na 28,03. A týden uzavřela výše zmíněným rekordem.

Hlavním impulzem pro první posílení bylo rozhodnutí americké centrální banky FED nezvýšit úrokové sazby. Učinila tak poprvé za dva roky a koruna to pocítila.

Přesto však bylo toto rozhodnutí očekáváno a v kurzu koruny k euru již bylo dříve zohledněno. A tak nový rekord pouze minimálně porazil svoji dřívější hranici.

"Česká měna sice dosáhla své historicky nejsilnější úrovně, její síla ale pramení z výsledků české ekonomiky. Pokud roste ekonomika šestiprocentním tempem, jehož dosáhla loni a které se očekává i letos, není posilování měny zase tak překvapivé," uvádí analytik David Marek z Patria Finance na stránkách firmy.

Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance je delší posilování zároveň způsobeno všeobecným optimismem mezi investory a obchodníky. Koruna se podle něj stává "bezpečným přístavem".

Investoři se hýbou

Posilující koruna může být vážnou hrozbou pro exportéry. Těm se totiž snižují tržby, které za své zboží inkasují, a to se může následně projevit zhoršením obchodní bilance.

Česká republika se však zřejmě v této fázi nenachází. Koruna posiluje pozvolna a zdravá, šlapající ekonomika dává dobrý základ pro růst efektivity výroby. To je předpoklad pro to, aby se exportéři s posilováním měny dobře vyrovnali.

"Podle nás stojí za posílením nejen prohlášení FEDu, ale i to, že investoři přepnuli z Ameriky na Evropu, neboť rozdíl v úrocích se bude stále sbližovat," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Zároveň souhlasí s tím, že za dlouhodobým růstem koruny stojí výborné makroekonomické výsledky Česka v čele s obchodní bilancí a stabilní inflací.

"Ukázal se však i faktor vyšší volatility během prázdnin, kdy se každá nová informace  projeví větším výkyvem," dodává Michl.

Foto: uoi.edu

Hrozba za humny

Ne každý je však spokojený s posilováním koruny. Prezident Asociace exportérů Jiří Grund míní, že posilování koruny nemá žádné opodstatnění, a exportní podniky jím letos ztratí několik desítek miliard korun.

"Spolu s rostoucími cenami energií a ropy povede posilování koruny u českých podnikatelů k propouštění, protože redukce lidí je nejrychlejším způsobem snížení nákladů," řekl pro ČTK Grund.

Zahraniční podniky v Česku podle něj posilování koruny  snáze unesou, protože jsou podporovány vládními investičními pobídkami.

"Čeští podnikatelé jsou zahnáni do gheta," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy