Japonský podnikatel opět za mřížemi

Adam Junek
22. 2. 2006 10:59
Tokio - Kdysi mocný muž japonského byznysu Takafumi Horie se ocitl opět ve vězení. Tentokrát jej prokuratura viní z falšování účtů.
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona | Foto: Reuters

Spolu s bývalým šéfem internetové společnosti Livedoor byl zatčen i současný prozatímní šéf Fumito Kamagui, napsala agentura Reuters.

Poprvé byl Horie posazen za mříže 23. ledna, když jej úřady obvinily z klamání investorů a burzy. Pokud by se mu prokázalo falšování účetnictví, mohlo by být jeho internetové impérium Livedoor z tokijských finančních trhů staženo.

První zmínka o vyšetřování Horieho způsobila v polovině ledna na japonské burze paniku. Akcie se prudce propadaly a nakonec Tokyo Stock Exchange poprvé zavřela o dvacet minut dříve.

Livedoor už ztratil od té doby 90 procent své hodnoty. Přitom až doposud Horie vypadal, že má "nastartováno ke hvězdám", jak psal svého času japonský tisk.

Horie, který v posledních parlamentních volbách neúspěšně kandidoval, si prožil víceméně americký sen. Ve třiadvaceti jej vyhodili z prestižní tokijské univerzity. Založil si internetovou firmu a ve třiceti už ovládal majetek v hodnotě deseti miliard jenů (asi 87 milionů dolarů). Jeho heslem je "vydělávat peníze je vším".

A své peníze si také umí užívat. Létá soukromým tryskáčem a jezdí ve Ferrari. Nebojí se také riskantních akcí, a když nevyjdou, nebere to jako prohru, ale jako poučení. Vloni se tak například pokusil ovládnout mediální koncern Fuji Television Network, a to převzetím jeho největšího akcionáře.

Akce nevyšla, ale přesto si naklonil řadu mladých podnikatelů. Namísto ignorování akcionářů, které je v Japonsku běžné, totiž ignoroval management firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy